Glavni dobavitelji

To so pogodbe, ki jih je vlada sklenila za nakup zaščitne opreme

A.S./S.R.
8. 4. 2020, 21.24
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 21.35
Deli članek:

Na spletni strani Zavoda za blagovne rezerve so objavili podatke o posamezni pogodbi, sklenjeni za dobavo zaščitne opreme. Razkrivamo, kdo so glavni dobavitelji.

Bobo
Vlada pogodbe sklepa s slovenskimi posredniki, zaradi česar je vlada deležna številnih pritiskov in kritik.

Kljub pozivom, da bi se morala Slovenija za dobavo opreme s Kitajsko dogovarjati na meddržavni ravni, tako kot to počne vrsta drugih držav, do tega ni prišlo. Posel je prepuščen posrednikom, ustvarjajo se velike razlike v cenah, vlada pa je tarča številnih kritik. 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes na izjavi za medije na daljavo zatrdil, da zagata ne tiči v zakonodaji temveč, da kitajska podjetja zahtevajo 100-odstotne avanse, kar naj bi bilo preveč tvegano.

Minister je zagotovil, da Ministrsto za gospodarski razvoj in tehnologijo nudi celovito podporo Zavodu za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme. Ker so se okoli dobave pojavile številne tegobe in zadrege so se odločili, da bodo “z namenom zagotovitve transparentnosti podatki o posamezni pogodbi z dobavitelji javno objavljeni na njihovi spletni strani”.

Največji posel za dobavo zaščitne opreme je država zaupala podjetju Public digital infrastructure. Gre za podjetje igralniškega mogotca Joca Pečečnika. V podatkih na spletnih straneh Zavoda je navedeno, da so s Pečečnikovim podjetjem konec marca podpisali pogodbo za naročilo zaščitne opreme v vrednosti skoraj 31 milijonov evrov. Sodeč po podatkih, so vknjižbo naročila razveljavili. Ne za dolgo, danes so z omenjenim podjetjem podpisali novo pogodbo. Vrednost? 31 milijonov evrov. Rok dobave tega naročila pa je 23. april. Gre za daleč največji enkratni posel, ki ga je država zaupala dobaviteljem zaščitne opreme.

S podjetjem Acron je vlada podpisala pogodbe za tri naročila v skupni vrednosti skoraj 30 milijonov evrov. Gre za podjetje, pri katerem so se pojavili očitki o domnevnem nepotizmu pri sklenitvi pogodb, saj je tam zaposlena tudi mati obrambnega ministra Mateja Tonina. Zavod je z Acronom podpisal tri pogodbe za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2. Prva je bila podpisana 27. marca v znesku 640.000,00 evrov brez DDV in z dobavnim rokom do 15. aprila, druga je bila podpisana 29. marca v znesku 9,6 milijona evrov brez DDV s sukcesivno dobavo po 200.000 kosov, in sicer vsak petek od 17. aprila do 24. julija. Tretja pa je bila podpisana 31. marca v znesku 19,5 milijona evrov brez DDV s sukcesivnim dobavnim rokom po 200.000 kosov od 24. aprila. 

S podjetjem genEplanet diagnostika pa je vlada sklenila štiri naročila v vrednosti 18,5 milijona evrov. Gre za naročila zaščitnih mask tipa FFP2 in 220 ventilatorjev.