Kaj nas čaka po veliki noči?

Vlada bi začela z avtoservisnimi delavnicami in vulkanizerji, OZS pa bi med izjeme vključila tudi frizerske in kozmetične salone

S.R.
8. 4. 2020, 20.29
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 21.04
Deli članek:

O katerih izjemah razmišlja vlada in kaj predlaga Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije? Slednja bi ob določenih izpolnjenih pogojih po veliki noči omogočila odprtje precej širšega nabora dejavnosti.

Profimedia
V salonih, kjer imajo več stolov, naj bo zasedena samo polovica stolov, v primeru majhne kvadrature pa naj bo prisotna le ena stranka predlagajo pri OZS.

Kot je na večerni novinarski konferenci pojasnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, bi lahko vlada po veliki noči začela postopno dodajati izjeme v Odlok o začasni prepovedi ponudbe prodaje blaga in storitve, če se seveda v naslednjih dneh razmere, povezane z epidemijo, ne bi začele znova slabšati. Tako bi lahko nekatere prodajalne in storitve, kot so vulkanizerji, mehanične delavnice ter servisi za popravilo tehničnega blaga znova odprli svoja vrata. Postopoma tudi prodajalne z gradbenim materialom in tehničnim blagom. Bo to zadovoljilo Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS)? Ta je namreč danes predlagala svoj seznam s področja ponudbe blaga in storitev, na katerega je uvrstila vse tiste dejavnosti, ki bi jih bilo seveda ob upoštevanju ustreznih protokolov in priporočil vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smiselno začeti znova izvajati. 

»Poudarjamo, da sta varnost in zdravje ljudi na prvem mestu. Ocenjujemo pa, da bi lahko del gospodarstva, sicer v omejenem obsegu, ponovno zagnali že po velikonočnih praznikih. Vse dejavnosti pa bi se morale izvajati v skladu s priporočili vlade in NIJZ,« meni predsednik OZS Branko Meh

OZS predlaga, da bi se kot izjeme opredelile spodaj navedene dejavnosti: 

  • Vsa gradbena dela, ki se izvajajo na zunanjosti objektov, to so poleg zunanjih ureditev še fasaderska dela in dela na strehah. Izjema naj velja tudi za objekte s stanovalci, saj je tovrstna dela možno organizirati tako, da ne prihaja do neposrednih stikov med izvajalci del in naročniki oz. stanovalci. 
  • Vse avtoservisne (mehanične, električne, kleparske, ličarske, vulkanizerske) delavnice, saj je potrebno zagotavljati celovito storitev vzdrževanja in popravil vozil, da se zagotovi varnost v prometu. S tem glede na današnje izjave Počivalška soglaša tudi vlada.
  • Trgovine s tehničnim blagom, do določene kvadrature, ob upoštevanju navodil NIJZ (omejeno število oseb v trgovini, obvezno nošenje mask in rokavic itd.). Po Počivalškovih besedah bodo postopoma na vrsto prišle tudi prodajalne s tehničnim blagom.
  • Predlagamo, da se pri gostinskih obratih s prehrano začne z možnostjo priprave obrokov na lokacijah in prevzemom hrane potrošnikov pred lokali (take away), skladno s priporočili NIJZ. Prevzemi hrane bi lahko potekali posamično.
  • Predlagamo tudi zagon kozmetične dejavnosti. Storitve pedikure so za določene skupine ljudi, zlasti starejše, nujne (vraščeni nohti, otiščanci). Predlagamo, da se čim prej omogoči odprtje salonov na način, da je v salonu prisotna samo ena stranka. Že sedaj se je v salonih dosledno uporabljala ustrezna zaščitna oprema (tako za izvajalce storitev, kot za stranke), razkuževanje, sterilizacija in čiščenje/prezračevanje.
  • Predlagamo tudi postopen začetek dela v frizerskih salonih, skladno s priporočili NIJZ in ustreznimi protokoli. V salonih, kjer imajo več stolov, naj bo zasedena samo polovica stolov, v primeru majhne kvadrature salona pa naj bo prisotna le ena stranka. Obvezna naj bo uporaba zaščitnih mask, tako frizerja kot tudi stranke. Že sedaj pa imajo tudi frizerski saloni dobro higiensko prakso (redno razkuževanje orodja za večkratno uporabo, uporaba čistih brisač, zračenje itd.).
  • Urejanje in vzdrževanje zelenih površin in okolice - parkovno vrtnarstvo je izrazito sezonske narave, delovišča pa so na prostem in brez neposrednega stika s potrošniki.
  • Predlagamo tudi odprtje kemičnih čistilnic. Sčiščenjem tekstilij se opravlja dezinfekcija tekstilij in zagotavlja higienske pogoje prebivalstva. Upoštevana pa bi bila priporočila glede števila strank v čistilnici.