Skrbijo za varnost

FOTO: V fužinskem domu starejših občanov ob prisotnosti predsednika države praznovali stoletnico: »Varovanci so bili na ustrezni razdalji«

A.S.
8. 4. 2020, 17.09
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 17.30
Deli članek:

Direktorica Doma starejših občanov je zatrdila, da je bilo za varnost oskrbovancev ob praznovanju stotega rojstnega dne poskrbljeno.

Bralec
Praznovanje stoletnice v Domu starejših občanov Fužine

V Domu za starejših občanov Fužine v Ljubljani je danes potekalo praznovanje stotega rojstnega dne ene od varovank. Zabava je potekala zunaj, mi pa smo se z vprašanji, kako je bilo poskrbljeno za varnost, obrnili na direktorico doma Bojanko Genorio. "Praznovanje je potekalo v domskem parku, kjer so bili varovanci na primerni razdalji. Nekateri oskrbovanci so dogajanje opazovali z balkonov, medtem ko so bili nastopajoči na drugem delu, ki se nahaja izven parka," je navedla direktorica. Dodala je, da v domu upoštevajo predpisane ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa ter da vsak dan, ne le ob tej posebni priložnosti, poskrbijo, da so varovanci ustrezno oddaljeni drug od drugega. "Še vedno moramo poskrbeti, da so na svežem zraku, ob tem si seveda redno razkužujejo roke, naučili smo jih higiene kašljanja," je izpostavila.

Nik Jevšnik/STA
Gospe Danici je čestital tudi predsednik države Borut Pahor.

Gospa Danica, ki je praznovala stoletnico, se je praznovanja po besedah direktorice veselila že več kot pol leta. Danes so jo presenetili in na zabavo povabili tudi predsednika države Boruta Pahorja in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Janković se prireditve ni mogel udeležiti, slavljenki je kljub temu polepšal rojstni dan in ji poslal voščilo.

V uradu predsednika države so potrdili, da se je Pahor udeležil praznovanja. "Sprejmite, prosim, moje najbolj iskrene čestitke ob vašem rojstnem dnevu z mojimi najbolj iskrenimi željami za vašo lepo prihodnost," ji je čestital predsednik in ji poklonil zlato deteljico sreče, ki bo v skladu s preventivnimi ukrepi najprej za tri dni morala v izolacijo. "Gospa je bila zelo ganjena, tudi solze sreče so pritekle," je povedala direktorica.

Praznovanje je sicer popestril mladi tenorist Klemen Kelih, ki je zapel rojstnodnevni napev.

Iz urada so pojasnili, da je predsednik republike vabilo sprejel, ker meni, da v teh časih predvsem starejši v domovih za ostarele, ločeni od svojih bližnjih, potrebujejo upanje in zavedanje, da niso sami in pozabljeni.  To je bil njegov peti tovrsten obisk v domovih za starejše, odkar je bila razglašena epidemija.