ZAČASNA IZSELITEV

Iz domov so jih vzeli na dom, a oskrbnine morajo plačati

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
9. 4. 2020, 06.55
Deli članek:

V domu upokojencev na Ptuju so v zadnjih dneh od svojcev stanovalcev prejeli kar nekaj vprašanj glede začasne izselitve starostnikov oziroma oskrbe v domačem okolju. Do zdaj so se za to možnost odločili trije.

ČG
Očitno stališča in predlogi vlade niso usklajeni z mnenjem tistih, ki s starostniki v domovih upokojencev dejansko delajo.

Sorazmerno s spremembo okoliščin, v katerih se je znašla država, se tako rekoč vsakodnevno spreminjajo tudi navodila za ravnanje in ukrepi za zajezitev nevarnega virusa. Medtem ko so pristojni še pred nekaj tedni opozarjali, naj se minimalizirajo ali povsem prekinejo stiki starostnikov z otroki, je zdaj navodilo, naj oskrbovance v domovih upokojencev tisti, ki lahko – ne glede na to, ali imajo otroke ali ne – začasno vzamejo v domačo oskrbo. Virus se prav v teh zavodih namreč najhitreje širi, obenem pa je to najbolj rizična populacija, ki ima povečini številne pridružene bolezni, kar je v kombinaciji s covidom-19 lahko smrtonosno. Domovom so naložili, naj prostore razdelijo v tri ločena območja: za zdrave oskrbovance, za tiste s sumom na okužbo in za tiste, ki imajo potrjeno okužbo s koronavirusom. Številni domovi opozarjajo, da za to nimajo prostorskih pogojev ter da za obolele sploh ne morejo primerno skrbeti.

Domovi: »Nimamo ne opreme ne kadra za učinkovito zdravljenje obolelih«

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je že pozvala vlado RS, da pri oblikovanju ukrepov v domovih za starejše dosledno upošteva omejene prostorske, kadrovske in druge zmogljivosti izvajalcev socialnovarstvenih storitev: »Ti nimajo niti ustrezne medicinske opreme niti usposobljenih kadrov za učinkovito bolnišnično zdravljenje in oskrbovanje večjega števila obolelih oseb. Skupnost prav tako odločno nasprotuje premeščanju domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše in opozarja, da predlagana organizacija dela z oblikovanjem treh območij v domu v veliki večini domov za starejše v praksi ni izvedljiva.« Zato zahtevajo, da odgovorni vsem državljanom, tudi stanovalcem v domovih za starejše, zagotovijo enak dostop do strokovnega zdravljenja. Poudarjajo, da v domovih niso usposobljeni za zdravljenje okuženih in da to lahko izvajajo le bolnišnice. Potezo vlade vidijo kot vztrajno prelaganje odgovornosti na zaposlene in vodstva domov, ki po njihovem že zdaj delujejo na robu kadrovskih, finančnih in psiholoških zmogljivosti.

Nasprotujejo selitvi domnevno zdravih stanovalcev

Čeprav se je minuli teden oblikoval predlog, da se domnevno zdrave stanovalce seli na druge lokacije, tudi ta očitno ni usklajen s Skupnostjo socialnih zavodov. Vztrajajo namreč, da so v domovih nastanjeni predvsem slabo pokretni ali povsem nepokretni stanovalci, zato bi jih bilo težko premestiti, če že, pa bi potrebovali posebna ležišča in nego. Obenem pa izpostavljajo vprašanje, kako sploh vedeti, kateri stanovalci so zdravi in kateri ne, glede na nezanesljivost testiranja. Predlog Skupnosti je obraten: da v domovih ostanejo zdravi stanovalci in v strogi izolaciji stanovalci s sumom na okužbo, medtem ko se okužene preseli na drugo lokacijo z vso potrebno medicinsko opremo, kjer bi jim strokovno usposobljeno zdravstveno osebje zagotavljalo primerno zdravljenje.

ČG
Več kot 70 odstotkov stanovalcev je odvisnih od pomoči in strokovne zdravstvene nege.

Vzeti starostnika domov ali ne?

Tudi glede predloga, da naj tisti, ki si to lahko privoščijo, starostnike vzamejo v domače okolje, v Skupnosti izražajo številne pomisleke: »Vsak stanovalec ima seveda možnost, da se odloči za odhod iz doma, vendar je treba takšno odločitev predhodno temeljito pretehtati – tudi z vidika zmožnosti izvajanja vseh previdnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni covid-19 v domačem okolju. To zlasti velja pri selitvi iz doma za starejše, kjer se je pojavil sum na okužbo ali je bila ta že potrjena, saj je v tem primeru nujna samoizolacija starostnika, kar pa v domačem okolju ni vedno izvedljivo.«

Direktorica DU Ptuj Jožica Šemnički pa poudarja še, da stanovalca, ki odide domov, v obdobju epidemije ne morejo več sprejeti nazaj v dom. Nekaj vprašanj so v zadnjih dneh dobili, trije so se tudi odločili za začasno izselitev, a kot pravi direktorica, svojcem jasno predstavijo tudi morebitna tveganja. Ob tem pričakuje, da se zadeve tudi okrog plačila oskrbnine za te stanovalce uredijo sistemsko: »Tisti, ki so šli domov, v tem času ne bi smeli plačati storitev – analogija z vrtci. Na državni ravni to še ni sprejeto, vprašanje plačila pa bo po mojih informacijah obdelano v novem koronazakonu.«

Trije stanovalci DU Ptuj so že šli domov

Po besedah Šemničkijeve pobuda, naj svojci vzamejo svoje sorodnike iz domov upokojencev v domačo oskrbo, v DU Ptuj v prvih dneh ni bila deležna velikega odziva: »Domov so šli trije stanovalci, eden iz enote Koper in dva iz enote Ptuj. Nekaj svojcev se je zanimalo, kaj to pomeni. Seznanili smo jih z vsemi tveganji, ki pri tem obstajajo. Predvsem, da se stanovalec ne more vrniti v dom pred koncem epidemije, da morajo svojci poskrbeti ne le za oskrbo, temveč tudi za zdravstveno nego in zdravstveno varstvo. Dejstvo je, da je več kot 70 odstotkov stanovalcev odvisnih od pomoči in postrežbe in strokovne zdravstvene nege.«

Zdravljenje obolelih v domovih je kršitev človekovih pravic

»Skupnost socialnih zavodov ne pristaja na stanje, ko bi del obolelih državljanov zdravili v bolnišnicah z vso potrebno medicinsko opremo in usposobljenimi kadri, za del obolelih starostnikov pa bi skrbeli v domovih za starejše, ki za to nimajo vseh nujno potrebnih pogojev. Če primerno zdravljenje ne bo zagotovljeno vsem državljanom, bo to predstavljalo hudo kršitev temeljnih človekovih pravic,« poudarjajo.