Veter raznaša odpadke

Kdo bi moral poskrbeti za odpadno zaščitno opremo kupcev?

Simon Rosc
8. 4. 2020, 19.58
Posodobljeno: 8. 4. 2020, 20.59
Deli članek:

Vlada je z odlokom zapovedala, da je zaradi preprečevanja širjenja covida-19 v trgovinah obvezno nositi zaščitno opremo. A ta se zdaj valja tudi okoli trgovin, po travnikih, pogosto pa se zgodi tudi, da konča kar v nakupovalnem vozičku.

Facebook
Boris Doblekar je opozoril na slabe navade kupcev in k zagotavljanju čistoče pozval trgovc.

Zaščitna oprema je nujna, so odločili na vladi. Trgovine so te dni polne previdnih posameznikov z rokavicami in maskami na obrazu. A se na trenutke zdi, da brezbrižnost posameznikov ne pozna meja. Ne samo, da nekateri rokavice odvržejo po uporabi, kjerkoli se jim pač zazdi, odvržena zaščitna oprema je namreč lahko tudi kužna in zato potencialno nevarna za vse, ki bi z njo prišli v stik.

ODPADNE ROKAVICE PREPLAVILE FACEBOOK

Na problematiko te dni opozarjajo tudi številni uporabniki družbenih omrežij. Krivda je najprej letela na trgovine, da niso dovolj dobro poskrbele za koše, kjer bi lahko njihovi obiskovalci rokavice in maske po uporabi odvrgli. Podobno meni tudi litijski poslanec SDS Boris Doblekar, ki je zapisal: »Že uporabljene, zelo lahke rokavice, ki so bolj ko ne žrtev vetra, ležijo vsepovsod po Litiji ... Predlagam, da trgovine in črpalke namestijo posebne koše za odvržene maske in rokavice, ki jim veter ne bo prišel do živega, poleg tega bo to tudi prispevek k zmanjšanju širjenje okužbe in čistejši okolici in naravi.«

Facebook
Veter je rokavice raznosil tudi na travnike in polja.

TRUDIJO SE SPROTI POSPRAVLJATI

Mi smo se obrnili na največje trgovce v državi in jih povprašali, ali so storili kakšen korak v smer zagotavljanja košev za odpadno zaščitno opremo in s tem tudi za čistejše okolje in varnost njihovih strank. Iz E.Leclerca so opažanjem pritrdili. Kot so zapisali, so tudi sami že pred uveljavitvijo odloka opazili povečano število odpadkov, predvsem rokavic, zato so »na vse vhode oziroma izhode namestili posebne, označene koše za odpadke, namenjene rokavicam in maskam«. Kot še dodajajo, jih odstranjujejo, če jih stranke ne odvržejo v za to namenjene koše. »Posebno pozornost posvečamo tudi razkuževanju vozičkov in košar,« so še zapisali. V Mercatorju odgovarjajo, da se trudijo sproti pospraviti odvrženo zaščitno opremo okoli trgovin. »V vsaki trgovini je poseben koš prav za uporabljene rokavice,« so še zapisali in dodali, da redno razkužujejo tudi površine, tudi ročaje vozičkov in košar.  

Pri Sparu pa ugotavljajo, da »večina kupcev dosledno upošteva vsa navodila glede ravnanja s svojo uporabljeno zaščitno in jo zavrže v zato pripravljene koše za smeti za mešane odpadke, ki so postavljeni pred vhodom / izhodom iz trgovin«. Tudi oni sproti praznijo nakupovalne vozičke, ki jih, kot so zapisali, tudi redno in temeljito razkužujejo. »Za čisto okolico vseh naših trgovin redno skrbi čistilni servis so še dodali.

NAMESTILI KOŠE, ODSTRANILI NAKUPOVALNE KOŠARE

Tudi pri Hoferju zagotavljajo, da odpadkov v okolici trgovin ni, saj jih sproti odstranjujejo: »Pred našimi trgovinami so namreč nameščeni koši za odpadke, hkrati pa imamo urejeno tudi dnevno čiščenje področja okoli trgovin. Z namenom vzpostavitve nazdzorovanega vstopa v trgovine Hofer smo že pred časom angažirali dodatno osebje, ki je zadolženo tudi, da ročaje vozičkov razkuži pred vsako uporabo oziroma po njej. Nakupovalne košare smo z namenom učinkovitejšega vzdrževanja higienskih standardov do nadaljnjega odstranili. Omenjeno osebje je pristojno tudi za odstranjevanje zaščitnih rokavic, ki bi jih kupci pustili v nakupovalnih vozičkih.«

Profimedia
Nekateri povsem brezbrižno odvržejo rokavice v voziček, pri tem pa tvegajo okužbo kupcev, ki pridejo za njimi.

»Žal kljub označenim košem za smeti na izhodu, kjer lahko kupci pustijo uporabljene rokavice, smo ponekod opazili, da jih ti odvržejo na tla ali puščajo v vozičkih. Svoje pa je naredil tudi veter v preteklih dneh, ki je odvržene plastične rokavice žal raznašal.

Že minule dni smo organizirali čiščenje okolice trgovine in pobiranje odvrženih rokavic, v tem tednu smo trgovinam poslali še dodatne odlagalne kapacitete  – namenske koše za tovrstne odpadke,« pa na vprašanja odgovarjajo v Lidlu. Dodali so še, da razkužujejo ročaje vozičkov, košare pa so zaradi »lažjega vzpostavljanja režima razkuževanja začasno umaknili«.

POZIV KUPCEM

Trgovci ob tem posebej pozivajo k varnemu in odgovornemu nakupovanju, kamor zavoljo varstva zdravja in okolja sodi tudi primerno odstranjevanje zaščitnih rokavic. K temu dodajajo še prošnjo, da se kupci držijo varnostne priporočene razdalje, za kar lahko uporabijo kar vozičke. »Dva vozička, postavljena drug proti drugemu, sta približno na dvometrski razdalji,« so še zapisali v Lidlu.