Zaloge ni

Šestan: zaščitne opreme dovolj za sprotne potrebe

B.K./STA
7. 4. 2020, 15.44
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 15.44
Deli članek:

V državi je trenutno dovolj zaščitne opreme za sprotne potrebe, še vedno pa nimamo večje zaloge, ki bi zadostovala za daljše obdobje, je za STA ocenil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. V prihodnjih dneh naj bi sicer prišlo do novih dobav, ki bi lahko povečale obstoječe zaloge.

Šimen Zupančič
Poveljnik Civilne zaščite, Srečko Šestan.

Srečko Šestan se glede prihodnjih dobav sicer ni spuščal v podrobnosti, je pa omenil, da civilna zaščita že dela prostor v skladišču v Ljubljani.

Kot je povedal poveljnik republiške civilne zaščite, trenutno ni nobene ranljive skupine, ki bi potrebovala zaščitno opremo, a je brez nje. Priznal pa je, da tudi po petkovi pošiljki zaščitne opreme, ki je bila večja od prejšnjih dveh, za zdaj še vedno ne morejo zagotoviti, da bi lahko vsakemu državljanu dali v roke zaščitno masko, kot so verjetno mnogi pričakovali. "Morda bomo tudi do tega prišli, ampak še kak dan ne," je dodal.

Kot je v ponedeljek sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, je sicer Zavod RS za blagovne rezerve bolnišnicam prejšnji teden dobavil 66 ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč. Poleg tega je različnim institucijam dobavil tudi 1,83 milijona troslojnih mask in 401.280 mask tipa FFP2.

Minister je ob tem navedel še, da je zavod prejšnji teden dobavil tudi 270.000 mask domače proizvodnje, 10.230 dezinfekcijskih sredstev in 7390 kosov druge zaščitne opreme. Počivalšek je obenem napovedal, da bodo v tem tednu z lastno proizvodnjo zagotovili kar pol milijona zaščitnih mask.

Kar se tiče same logistike, civilna zaščita opremo dobi iz blagovnih rezerv, tako da se s tem neposredno ne ukvarjajo, je pa po Šestanovih besedah veliko dela s preverjanjem kakovosti, certifikati, štetjem in prevzemi opreme.