preobremenjene bolnišnice

V Franciji najbolj črn dan doslej: "Ni še konec, pot je še dolga"

A.S./STA
6. 4. 2020, 20.50
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 21.07
Deli članek:

V Franciji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 833 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije v državi. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 8911. Kot je ob tem sporočil zdravstveni minister Olivier Veran, še niso dosegli konca vzpona te epidemije.

Reuters
Tudi v Franciji je zdravstveno osebje močno obremenjeno.

Izmed smrtnih žrtev zadnjega dneva jih je 605 umrlo v bolnišnicah, preostali pa v domovih za starejše.

Francija sicer po novem sporoča skupno število umrlih v posameznem dnevu tako v bolnišnicah kot v domovih za starejše, medtem ko so pred tem dnevno navajali le podatke o umrlih v bolnišnicah.

"Ni še konec. Daleč od tega. Pot je še dolga," je opozoril Veran in znova pozval vse, naj ostanejo doma in še naprej sodelujejo v prizadevanjih za ustavitev epidemije.

Kot je še sporočil Veran, se trenutno v bolnišnicah zaradi okužbe zdravi 29.752 ljudi, v zadnjem dnevu je tja prišlo 831 novih.

Na intenzivni negi je 7072 bolnikov. A kot izpostavlja minister, razlika v številu tistih, ki jih tja sprejmejo in odpustijo že več dni pada, kar je pomemben pokazatelj v preobremenjenih bolnišnicah. "Vidimo, da ima karantena otipljiv učinek. V Franciji ga začenjamo čutiti," je dejal Veran.

Izpostavil je še en pozitiven vidik - glede na statistične podatke v državi pada tudi število ljudi, ki jih v povprečju okuži en okužen človek. V Franciji je faktor za to trenutno okrog 1,0, ponekod višji, ponekod pa celo nižji.

Če je faktor pod vrednostjo 1,0, to pomeni, da okuženi v povprečju okuži manj kot eno osebo. Do danes je bilo v državi potrjenih 98.010 primerov okužbe.

Napovedal obsežna testiranja v domovih za starejše

Minister je danes tudi napovedal obsežna testiranja v domovih za starejše. Tam je po najnovejših podatkih doslej umrlo 2417 oskrbovancev oz. več kot četrtina vseh, ki so v Franciji podlegli covidu-19. Skupaj so v Franciji našteli 8911 smrtnih žrtev.

Kot je danes dejal Veran, v dveh tretjinah domov niso zabeležili okužb. "Te smrti so nas pretresle, a bitka še ni izgubljena," je poudaril in napovedal obsežna testiranja najranljivejših, med njimi tudi oskrbovalcev in osebja v domovih za ostarele.

Kot je pojasnil, bodo takoj, ko bodo v kakem domu za starejše zabeležili primer okužbe, testirali vse v njem. Tako bodo lahko okužene oskrbovance premestili drugam, zanje pa bo, če bo to mogoče, skrbelo osebje, ki bo tudi okuženo, a ne bo imelo simptomov bolezni.