Slovenija

"Podjetje Acron se je do sedaj izkazalo za enega najbolj zanesljivih partnerjev," pojasnjujejo na ministrstvu

S.R./STA
6. 4. 2020, 20.07
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 20.15
Deli članek:

Zavod RS za blagovne rezerve ne bo prekinil pogodbe o dobavi zaščitnih mask s podjetjem Acron. Podjetje je eden najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme in zagotavlja predčasno dostavo naročene opreme, ki jo zdravstvo nujno potrebuje, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Bobo
Zavod je z Acronom podpisal tri pogodbe, in sicer vse za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2.

Ministrstvo je sporočilo poslalo po tistem, ko so se pojavili očitki o domnevnem nepotizmu pri sklenitvi pogodb z Acronom, saj je v podjetju zaposlena tudi mati obrambnega ministra Mateja Tonina. Ministrstvo poudarja, da je podpis pogodb med zavodom za blagovne rezerve in Acronom tako kot pri vseh ostalih pogodbah potekal v skladu z dogovorjeno prakso, ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdila uprava za zaščito in reševanje. 

Zavod je z Acronom podpisal tri pogodbe, in sicer vse za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2. Prva je bila podpisana 27. marca v znesku 640.000,00 evrov brez DDV in z dobavnim rokom do 15. aprila. Druga je bila podpisana 29. marca v znesku 9,6 milijona evrov brez DDV s sukcesivno dobavo po 200.000 kosov, in sicer vsak petek od 17. aprila do 24. julija. Tretja pa je bila podpisana 31. marca v znesku 19,5 milijona evrov brez DDV s sukcesivnim dobavnim rokom po 200.000 kosov od 24. aprila. 

Ministrstvo poudarja, da podpis pogodb za državo ne predstavlja nobenega finančnega tveganja, saj je s pogodbo dogovorjeno, da se zaščitna oprema plača šele po njenem prevzemu, nedobava v pogodbenem roku pa se smatra kot neizpolnitev obveznosti. 

Zanesljiv partner

Kot pravijo, je zavod podpisal pogodbe z različnimi dobavitelji, vendar so bile zaradi težav v dobavnih verigah in logističnih tokovih le redke realizirane. "Podjetje Acron se je do sedaj izkazalo za enega najbolj zanesljivih partnerjev pri dobavi zaščitne opreme. Pogodbeni rok za realizacijo prve pogodbe je 15. april, podjetje pa je že prejšnji teden zagotovilo že 80 odstotkov načrtovane dobave, kar je daleč pred iztekom dogovorjenega pogodbenega roka. Pri tem je treba pojasniti, da gre za maske tipa FFP2, ki so na trgu izredno iskane in po katerih je veliko povpraševanje," poudarjajo. 

"Z vidika varnosti in nadaljnje oskrbe Slovenije z zaščitnimi maskami tipa FFP2, ki jih zdravstvo nujno potrebuje, je zavod za blagovne rezerve sprejel odločitev, da ne bo prekinil pogodbe s podjetjem Acron, če bo slednji tako kot do sedaj zagotavljal ustrezno, certificirano in v pogodbenem roku dobavljeno zaščitno opremo," so zapisali. 

Posle za dobavo zaščitne medicinske opreme, potrebne v času obvladovanja epidemije novega koronavirusa, je po poročanju POP TV dobilo 31 podjetij, pogodbe pa so vredne 129 milijonov evrov. Od tega je 16 podjetij uspelo dobiti razpise v višini najmanj milijona evrov, najvrednejše so pogodbe z Acronom. 

Minister Tonin je očitke o morebitnem nepotizmu v nedeljo zavrnil in napovedal poziv KPK, naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z zavodom za blagovne rezerve. KPK je danes napovedala, da bo na podlagi Toninovega vprašanja uvedla postopek z namenom ugotovitve morebitnih sumov kršitev zakona o integriteti.