Aktualno glede novega koronavirusa

Jelko Kacin: Omilitev nekaterih ukrepov morda že po veliki noči

S.R./A.S.
6. 4. 2020, 17.04
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 18.38
Deli članek:

Na današnji popoldanski novinarski konferenci sta spregovorila vladni govorec Jelko Kacin in infektologinja Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

STA
Jelko Kacin, govorec Vlade za Covid 19.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je uvodoma predstavil svojo danšanjo gostjo infektologinjo Mojco Matičič, ki vodi tudi klicni center za koronavirus. Kot je pojasnil, Matičičeva poglobljeno razume dinamiko širjenja virusa in njegove učinke na javno zdravje, po drugi strani pa ima najboljši vpogled v aktualno dogajanje, saj pozna obe plati kovanca, kar je ključno za soočanje s to epidemijo. Dejal je še, da je klicni center, ki je dosegljiv na telefonsko številko 080 1404, v vsakodnevnem stiku z državljani in njihovimi skrbmi. Tako je po besedah Kacina tudi pobuda k ponovnemu odprtju cvetličarn in vrtnarij prišla iz klicnega centra, danes pa so jim posredovali tudi pobudo z ukrep, da bi omogočili izdajo zdravil na recept za obdobje daljše od enega meseca. »Vsekakor jo je vredno preučiti,« je dejal Kacin. 

Matičičeva je nato pojasnila, da je klicni center, ki je na voljo vse dni v tednu 24 ur na dan, že zdavnaj presegel svoj temeljni namen, torej pomoč pri pridobivanju zanseljivih informacij, povezanih z novim koronavirusom. Z dogajanjem v državi so se namreč spreminjala tudi vprašanja, ki vključujejo vse od zapiranja mej do vprašanj glede mask, razkužil ter nenazadnje tudi omejitve gibanja in karantene. Je pa poudarila, da je pomembno, da državljani ne samo sprašujejo, temveč delujejo tudi samozaščitno. Skupaj so doslej sicer prejeli že več kot 21.000 klicev, rekord pa so dosegli prejšnji teden ob sprejetju »mega zakona,« ko so v eni uri prejeli približno 150 klicev, v celotnem dnevu pa presegli število 1200. »Tukaj smo, vaši smo, samo odločite se in pokličite,« je poudarila Matičičeva.

STA
Klicni center vodi Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Težave z opremo in rahljanje ukrepov

Sicer pa je Kacin odgovoril tudi na nekatera vprašanja, povezana z ustreznostjo zaščitne opremo, ki jo iz skladišča v Rojah razdeljujejo po Sloveniji, zlasti v domove za starejše. Kot je pojasnil, je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan odredil pregled pošiljke, iz katere so domnevno 1. aprila poslali opremo v Šmarje pri Jelšah. Pregled je pokazal, da je bil v vseh škatlah iz te dobave, kar je je v Rojah še ostalo, prisoten certifikat in da je oprema ustrezna. 

Kacin je še ocenil, da so bili državljani ta konec tedna precej bolj disciplinirani in da so se držali doma, na kar »moramo biti vsi ponosni.« Je pa glede rahljanja nekaterih ukrepov pojasnil, da bo veliko odvisno od dogajanja pri nas in v tujini, saj da »v epidemiji nismo sami.« Vlada tako situacijo podrobno spremlja, hkrati pa ocenjuje in pripravlja ukrepe, ki bi jih morda lahko zrahljali oziroma prilagodili. Nekatere morda že po veliki noči, je dejal Kacin ter poudaril, da bo seveda vse odvisno od nadaljnjega trenda glede števila okuženih in števila bolnikov na enotah za intenzivno nego. Vlada torej dela na tem, da bi lahko še ta teden proučevala ukrepe, ki bi lahko omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva, je pojasnil, ni pa razkril, kateri so ti ukrepi, saj usklajevanja še potekajo. Javnosti jih bodo predstavili, ko bo vlada na seji o njih odločila.

Vlada ima sicer danes na Brdu pri Kranju sestanek s sindikati, tam pa sta prisotna tudi premier Janez Janša ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Kot je še pojasnil Kacin, vlada računa, da bo lahko več informacij o novem svežnju ukrepov predstavila že jutri ob 11. uri.