Kot je na twitterju zapisal Počivalšek, uvedba vrednostnih bonov za dopust pri turističnih ponudnikih ni predvidena. "Razumem težke razmere v turizmu in težko mi je spremljati usodo podjetij. Največ jim lahko pomagamo s tem, da jih vsi podpremo: kupujmo domače proizvode in storitve," je še dodal.

S pojasnili so sicer postregli tudi na ministrstvu za gospodarstvo, kjer so poudarili, da je predlog, da bi kot obliko pomoči gospodarstvu v luči novega koronavirusa namesto regresa uvedli vrednostne bone za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih, le eden od mnogih predlogov za vladni drugi korona paket. Vse podane predloge bo vlada še natančno proučila.

Počivalšek je namreč v soboto zbral delovno skupino s predstavniki gospodarstva, turizma in kmetijstva. Na posvetu so sodelovali tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, za javno upravo Boštjan Koritnik ter za delo Janez Cigler Kralj

Vsi zbrani deležniki s področja gospodarstva (Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Klub slovenskih podjetnikov, Združenje delodajalcev Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenje Manager, ameriška gospodarska zbornica Amcham in SID banka) so predstavili različne ideje in predloge za pripravo smernic, s katerim bi reševali problem likvidnosti slovenskega gospodarstva za čim bolj učinkoviti izhod iz krize po zajezitvi koronavirusa. 

Težko izvedljivo

Eden izmed številnih je bil tudi predlog, da bi se namesto regresa uvedli vrednostni boni za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih. "Poudarjamo, da gre zgolj za eno izmed mnogih idej deležnikov in s tega vidika nikakor ne moremo govoriti o konkretnem ukrepu, ki bi ga sprejeli v okviru smernic drugega paket ukrepov," so zapisali na ministrstvu v sporočilu za javnost in dodali, da bi bil takšen predlog težko izvedljiv. 

Vse podane predloge bodo sicer natančno proučili v okviru ministrstev, nato pa še v okviru strokovne skupine, ki bo podala smernice za pripravo drugega paketa pomoči. Dodali so še, da tako Počivalšek kot njegovo ministrstvo ves čas pozivajo, naj Slovenci podprejo domače gospodarstvo in lokalna delovna mesta. "Nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji, kot to, da naš čas in denar porabimo doma," so poudarili.