Kdaj sprostitve

Kacin o morebitnem "turističnem" prilivu okuženih v bolnišnice

G.G.
6. 4. 2020, 12.22
Posodobljeno: 6. 4. 2020, 13.27
Deli članek:

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je povedal, da bomo dobili jasnejšo sliko naslednji teden.

Bobo
Tako so policisti včeraj nadzirali promet pred Bledom.

"Pred desetimi dnevni smo imeli veliko turističnih obiskov," je dejal Kacin in omenil najslabšo različico, po kateri bi lahko v naslednjem tednu ta "turizem" povzročil večji priliv okuženih v bolnišnice. "Ko bomo skupaj prebrodili naslednji vikend, bomo vedeli, kje smo," nas je v negotovosti pustil Kacin.

Skratka, vlada se po njegovih besedah zaradi tega naslednji teden ukvarjala z vprašanjem, ali "lahko sprostimo prepovedi in katere gospodarske panoge bi lahko začele delovati, brez da bi to imelo vpliv na porast širjenja epidemije." Ob tem bodo ključne usmeritve stroke, je zatrdil Kacin.

"Gre za prevaro"

Kacin je na koncu državljane še opozoril, da so se začela pojavljati SMS in elektronska sporočila, ki ponujajo hitro ureditev odloga odplačil kreditov in druge storitve, ki so povezane z vladnim paketom ukrepov za blaženje posledic epidemije. "Gre za prevaro", svari Kacin in dodaja, da bo komunikacija z bankami potekala na urejen in organiziran način.

Vsi, ki se vračajo, najprej v karanteno

Glede izdaj karantenskih odločb je povedal, da je "danes v podpisovanju novih 260 odločb". Brez teh so doslej izdali 703 odločbe za karanteno. Kot je orisal, domov prihaja veliko ljudi, tudi takšnih, ki v Sloveniji nimajo zagotovljene nastanitve. "A vsi morajo najprej v karanteno," je spomnil.

Ta je ljudem na voljo tudi v nekaterih hotelih. O tem, kakšna bo cena, ki jo bo država plačala lastnikom ali upravljavcem hotelov, se bodo po njegovih besedah pogovarjali v prihodnosti. "Na to se bo v nadaljevanju moralo odgovoriti, a sedaj smo veseli, da so lastniki v realnem času ponudili to možnost. Sedaj je pomembno njihovo razumevanje in njihova pozitivna odzivnost," je ocenil.