Odločil bo "predstojnik"

Janša vzel, Janša dal? Koritnik glede morebitnega dodatka ministrom in državnim sekretarjem kriptičen

S.R.
4. 4. 2020, 12.19
Posodobljeno: 4. 4. 2020, 13.40
Deli članek:

Bodo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve deležni tudi ministri in državni sekretarji, ki so nedavno iz solidarnosti v času koronakrize ostali brez 30 odstokov plače?

STA
Janez Janša

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, bodo dodatek za nevarnost in posebne obremenitve, ki ga predvideva prvi protikoronski zakon, prejeli tisti, za katere bo predstojnik ocenil, da so bili zaradi pandemije novega koronavirusa posebej ogroženi ali dodatno obremenjeni. Dejal je tudi, da bo razdeljevanje tega dodatka odvisno tudi od višine sredstev, ki jih ima posamezni javni zavod na voljo. Ključno je to, kot je povedal, da so s tem zakonom omogočili podlago za to, da so vsi javni uslužbenci oziroma zaposleni nagrajeni za svoje prekomerno ali dodatno ogrožujoče delo, sredstva pa da so zagotovljena iz proračuna. »Je pa jasno to odgovornost predstojnika, nihče drug kot predstojnik ne more oceniti, kaj konkretno nek zaposleni počne, dela, koliko je pri svojem delu ogrožen. To ni naloga niti ministra za javno upravo niti vlade,« je povedal. V zakonu je predvideno zgolj to, da bodo določili obseg sredstev, a gre za obseg sredstev »na splošno,« odvisen pa bo tudi od podatkov, ki jih bodo prejeli s terena. 

Koritnik pa ni »znal« odgovoriti na vprašanje, ali bodo ta dodatek za nevarnost in posebne obremenitve prejeli tudi ministri in državni sekretarji. Kot je ponovil, zakon dodelitev dodatka omogoča vsem, ki v času epidemije opravljajo prekomerno ali dodatno ogrožujoče delo, odločitev, komu bo pripadal, pa je izključno v rokah predstojnika. Iz tega torej sledi, da bo o morebitnem dodatku ministrski ekipi in državnim sekretarjem, ki so bili v okviru nedavnega »solidarnostnega« znižanja plač državnim funkcionarjem deležni 30-odstotnega znižanja plače, morala odločiti sama vlada oziroma premier Janez Janša.