Vlada začela s pripravo drugega protikoronskega paketa

Minister za javno upravo: "Za delo od doma, dodatek zaposlenemu ne more pripadati"

A.S.
4. 4. 2020, 11.45
Posodobljeno: 4. 4. 2020, 13.45
Deli članek:

Kot je zdaj že v navadi, je ob 11. uri pred kamere stopil uradni govorec vlade Jelko Kacin. Pridružil se mu je minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Twitter
Boštjan Koritnik je izpostavil, da bodo najbolj obremenjeni in izpostavljeni za svoje delo prejeli nov dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije.

Vlada je že začela z oblikovanjem drugega protikoronskega paketa zakonov za zagotavljanje likvidnosti slovenskega gospodarstva. Oblikovali so štiri delovne skupine: skupina za področje gospodarstva in kmetijstva, vodi jo minister Zdravko Počivalšek, skupina za področje financ, ki jo vodi Andrej Šircelj, skupina, povezana za vprašanja v zvezi z delom, šolstvom, socialnimi zadevami, ki jo vodi Janez Cigler Kralj in skupino za predloge opozicije in nevladnih skupin, ki jo vodi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak.

Na vladnem Twitter profilu so medtem objavili tudi izjavo predsednika vlade Janeza Janše, ki je že ob sprejemanju protikoronskega zakona v DZ pojasnil, da je bilo za vlado pomembno, da bi ujeli rok aprilskega izplačila plač zdravstvu, a da tega dodatka pri aprilskem izplačilu zaradi vseh postopkov ne bo mogoče izplačati. Zagotovil pa je, da bodo dodatke izplačali za nazaj, poroča STA.

Skupine bodo vladi in svetovalni skupini - gre za skupino pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, ki je sodelovala že pri pripravi prvega svežnja - do četrtka predale poročilo s predlogi.  "Cilj je jasno postavljen, drugi paket mora biti uveljavljen do konca tega meseca," je ispostavil Kacin.

Vlada je s pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, začela na petkovi seji. Preučila bo tudi predloge in pripombe, prejete ob obravnavi prvega paketa, in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu.

Boštjan Koritnik, minister za javno upravo, je povedal, da so omogočili oddajo e-vlog za prijavo začasnega prebivališča brez digitalnega potrdila, da bi zmanjšali vrste pred upravnimi enotami in zmanjšali možnost širjenja okužbe. V zadnjih 3 dneh je bilo na dan oddanih 3000 vlog. "Prijavljeno stalno in začasno bivališče ne pomeni, da lahko migrirate prosto med enim in drugim, izberite si eno lokacijo," je navedel minister. 

Izpostavil je, da bodo najbolj obremenjeni in izpostavljeni za svoje delo prejeli nov dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Sredstva za izplačilo tega dodatka bo zagotovil proračun Republike Slovenije. "Želimo pa si, da pride do enotne prakse dodeljevanja tega dodatka. Zagotovili bomo sredstva za izplačilo dodatka za vsakogar, ki je do tega dodatka upravičen," je povedal in dodal: "Naša usmeritev je, da za delo od doma, dodatek zaposlenemu ne more pripadati". 

Zaposleni bodo lahko dodatek prejeli v višini največ 100% urne postavke osnovne plače, višino dodatka pa s sklepom določi predstojnik. Pri tem mora upoštevati stopnjo izpostavljenosti in obremenjenosti ter obseg sredstev, ki bodo organu dodeljena za plačilo tega dodatka. Če kdo pri obračunu plače za marec še ne bo dobil dodatka, bodo po njegovih zagotovilih pripravili poračun pri naslednji plači.