Kot je sporočil direktor DSO Ljutomer Tomislav Nemec, je počutje stanovalcev in zaposlenih stabilno, izvajajo pa vse ukrepe v skladu z navodili strokovne koordinacijske skupine.

"Tako smo na podlagi njene odločitve in ogleda začasno preselili 15 samostojnih in na virus negativnih stanovalcev v primerno okolje Bioterm in s tem sprostili nekaj zmogljivosti, da lahko ustrezno pripravimo izolacijo za večje število stanovalcev v 3. nadstropju," pojasnjuje Nemec.

Pri zdravstveni oskrbi varovancev pomagajo tudi zaposleni iz ljutomerskega zdravstvenega doma. Trem, ki so pomagali že prejšnji teden, se jih bo pridružilo še sedem. Dva bosta delala v domu, pet pa v toplicah.

Različni pa ostajajo pogledi na prehrano. To bodo tudi za v toplice premeščene varovance še vedno pripravljali v domu. Na ljutomerski občini so zaradi tega zaskrbljeni, saj je dom okužen in po njihovem prepričanju hrane iz doma ne bi smeli voziti zdravim oskrbovancem, ampak bi jo lahko pripravljali v kuhinji Bioterm.

Epidemiologinja z območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Murski Soboti Teodora Petraš, ki stanje v DSO ocenjuje kot zadovoljivo, je drugačnega mnenja. "To je občutljiva populacija, starejši ljudje, kronični bolniki, upoštevati moramo njihovo celotno stanje, tudi stres in stiske. Vsaka kronična bolezen zahteva neko dietno prehrano, mogoče so zraven alergije, po moji oceni tega čez noč ne more prevzeti nekdo, ki teh ljudi ne pozna," pojasnjuje Petraševa.

Kuhinja v DSO je izolirana, tam zaposleni imajo posebne vhode, strokovnjake, obvladajo potrebe varovancev, paziti pa morajo na prevoz do Bioterm. Vendar imajo tudi pri tem izkušnje, ustrezne posode, opremo in tu ne vidim težav, nadaljuje epidemiologinja. Po njenem prepričanju je to najboljša rešitev, dokler lahko zagotavljajo maksimalno varnost. Druga možnost bi bila po njenem le hrana iz bolnišnice.

Stanje 29 državljanov v izolaciji v gostilni Dolgi vasi, med katerimi je sedem okuženih, pa je dobro in za zdaj ne kažejo bolezenskih znakov. Iz Lendave je v petek prišla novica, da sta prva, ki sta bila na njihovem območju pozitivna na novi koronavirus, po novih testiranjih negativna in nista več v izolaciji.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota bolnike z znaki okužbe z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še vedno sprejemajo na posebnem oddelku covid-19. Po potrditvi okužbe jih premestijo na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor. Ko bodo zmogljivosti v Mariboru zasedene, jih bodo zdravili v soboški bolnišnici.

V Gornjih Petrovcih na Goričkem so spet odprli zdravstveno postajo, ko si jo zaprli 31. marca, ker so pri zdravstveni delavki odkrili okužbo z novim koronavirusom. Možnost, da bi zaposlena okužila kakšnega bolnika, je bila zelo majhna, saj v tej ambulanti, ki deluje v sklopu Zdravstvenega doma Murska Sobota, zaradi epidemije že nekaj časa niso sprejemali bolnikov. Teh tudi ni obiskovala na domu. V sredo so testirali še preostalih deset zaposlenih na postaji, vsi testi so bili negativni. Bolnikov sicer ne bodo sprejemali, skrbeli bodo le za zagotavljanje zdravil, receptov in podobno.