Slaba komunikacija

Vlada si želi, da NIJZ "ne bi hodil za dogodki, ampak pred njimi"

G.G./STA
3. 4. 2020, 15.00
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 16.00
Deli članek:

Uradni govorec vlade Jelko Kacin se ni mogel izogniti vprašanju o "slabi komunikaciji" med vlado in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).

STA
Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kacin ni želel komentirati informacije, da je epidemiologinja Maja Sočan, ki na NIJZ vodi center za nalezljive bolezni, nehala sodelovati v strokovni skupini poznavalcev zdravstva, ki svetujejo vladi glede epidemije novega koronavirusa. O tem je sicer danes poročal Dnevnik.

"Dogajanje znotraj NIJZ je težko komentirati, zlasti odstop. Če se je gospa odločila, da odstopi s funkcije, je to njena pravica. Kje so razlogi, pa bo treba ugotoviti - nekateri morda to že vedo," je dejal Kacin. Sicer pa je Kacin podčrtal željo vlade, da bi bil NIJZ čim bližje dogajanju v realnosti, "da ne bi hodil za dogodki, ampak pred njimi". Želeli bi si, da bi se nacionalni inštitut odzival vsakodnevno in prilagajal ukrepe in nasvete novim spoznanjem.

"Zdaj ni trenutek za dolge razprave. Potrebne so odločitve, potrebno je ukrepanje," je dejal Kacin in dodal, da "mi smo vzpostavili sistem, po katerem lahko komuniciramo s celotnim prebivalstvom v realnem času, ko lahko prenesemo ključna sporočila. Pričakujemo pa, da nam bodo ta ključna, razumljiva sporočila zagotovili strokovnjaki NIJZ." Odločiti se moramo, kako bomo omejili širjenje in zmanjšali število okužb, je glede boja s koronavirusom dejal Kacin. Na voljo je več modelov, tudi bolj množično jemanje brisov prebivalstva in iskanje okuženih s koronavirusom, da bi se ti hitreje umaknili iz družbe.

Za to je sicer potrebnih več testov in več ekip. "Če in kdaj se bomo za to odločili, je predvsem odvisno od NIJZ. Če nam bo to priporočil, bomo vlada, ministrstvo za zdravje in vsi ostali storili vse, kar je v naši moči, da se to zgodi čim prej. Pričakujemo pa jasne usmeritve," je še poudaril Kacin.

Vlada je od sredine marca zamenjala vse svoje štiri predstavnike v svetu NIJZ. Tatjano Lejko Zupanc je razrešila 17. marca in namesto nje imenovala Matejo Lesar, v sredo pa je razrešila še preostale tri ter v telo imenovala Roka Tavčarja, Mateja Forteja in Matjaža Vrtovca. Svet NIJZ danes zaseda prvič v novi sestavi, med drugim razpravlja tudi o načinu komunikacije z javnostjo in sodelovanju NIJZ z vlado.

O usodi v.d. direktorja NIJZ?

NIJZ je sicer pod prejšnjo vlado kot strokovna institucija usmerjal vladno politiko soočanja s širjenjem novega koronavirusa. Ob nastopu mandata sedanje vlade pa je slednja za strokovno svetovalko s tega področja imenovala infektologinjo iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Bojano Beović.

Kmalu po nastopu nove vlade se je kot poslovila direktorica NIJZ Nina Pirnat, ki je bila imenovana za vršilko dolžnosti direktorja direktorata na ministrstvu za zdravje. Na čelo NIJZ se je kot vršilec dolžnosti vrnil prejšnji direktor Ivan Eržen. Ta je po zaostritvi vladnih ukrepov za zajezitev epidemije to ocenil kot nepotrebno, neprimerno se mu zdi tudi navodilo o razkuževanju hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah. Zato so se v javnosti sprožila ugibanja, če današnja seja sveta zavoda ni morda namenjena tudi razrešitvi Eržena.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za četrtkove Odmeve na TV Slovenija dejal, da bi si z NIJZ želel boljšega sodelovanja. Kot je dejal, se ne morejo strinjati s stališči, ki jih nekateri predstavljajo. "Če je dogovor, da se nek ukrep izpelje, je smiselno,da je tak dogovor spoštovan," je poudaril minister.