Vojska bo pomagala policiji na meji

"Če želimo zagnati proizvodnjo, moramo zagotoviti čim več zaščitnih sredstev"

A.S./G.G.
3. 4. 2020, 11.15
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 12.38
Deli članek:

Kot je zdaj že v navadi, je ob 11. uri pred kamere stopil uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Reuters
Fotografija je simbolična
Kacin ponavlja, da je treba čim prej zaustaviti rast okužb. "Trendi kažejo, da hodimo po meji epidemije."

Število okužb z novim koronavirusom je po svetu preseglo milijon, število okužb se je v preteklem tednu podvojilo, hitrost širjenja narašča, je povedal Kacin in izpostavil pozitivno vest. V Sloveniji se virus širi bolj zmerno kot drugod. "Epidemija je prinesla velike spremembe za vse nas. Nekatere ukrepe, ki jih je Slovenija uvedla zgodaj – nošenje mask v zaprtih prostorih – uvajajo tudi druge države. WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) veliko razmišlja, virus pa napreduje. Le hitrost izvajanja ukrepov in odločnost pri ukrepih vodita v počasnejše širjenje virusa," je dodal.

Sodelovanje NIJZ in vlade

Podobno je na svojem Twitter profilu zapisal tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar. "Zakrbljujoče je, da je do ukrepov kritična prav NIJZ, ki bi morala prva skrbeti za zdravje ljudi," je ob tem dodal. Da komunikacija med vlado in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) v času koronakrize komunikacija ni idealna, kaže tudi Kacinovo sporočilo: "Želeli bi si, da bi se NIJZ odzival vsakodnevno in prilagajal ukrepe in nasvete spoznanjem, ki se kažejo. Ni čas za dolge razprave. Potrebne so odločitve in ukrepanje".

Krepitev gospodarskih dejavnosti

Po Kacinovih besedah, vlada že preučuje, katere gospodarske dejavnosti je treba okrepiti. "Če želimo zagnati proizvodnjo, moramo zagotoviti dovolj zaščitne opreme," je opozoril Kacin, ki je ocenil, da bi morali za proizvodnjo in druge dejavnosti dnevno zagotoviti okoli 100.000 mask.

Vojska na pomoč policistom

Poudaril je, da je razbremenitev policije nujna, del policistov z južne meje bodo odpoklicali, da bi ti lahko izvajali ukrepe. "Če smo sprostili prodajo sadik, pričakujemo več gibanja. Policija bo državljane opozarjala in tudi kaznovala," je navedel vladni govorec, ki meni, da se bo večji del uspel rešiti z opozorili. Ker bodo policisti drugje po državi, bo ob meji policistom pomagala vojska, ampak ob policistih in s pooblastili v skladu zakona.