Koronapromet

Ni prometa, ni zaslužka na bencinski servisih

G.G./STA
3. 4. 2020, 10.15
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 10.21
Deli članek:

Na slovenskih avtocestah je zaradi ukrepov in omejitev za preprečevanje širjenja koronavirusa te dni občutno manj prometa. Po podatkih Darsa ga je na najbolj obremenjenih odsekih kar za okoli 60 odstotkov manj.

Gašper Petovar
Prodaja na bencinskih servisih je upadla.

Na avtocestnem odseku Logatec-Unec na primorski avtocesti je bilo po podatkih Darsa na dan 26. marec 66 odstotkov manj prometa kot v normalnih razmerah, težkih tovornih vozil (tovornjaki nad 7,5 tone dovoljene mase) pa je bilo za 44 odstotkov manj. Podobna je statistika tudi za ostale prometno najbolj obremenjene odseke na slovenskih avtocestah.

Zaostrene razmere

V luči tega podatka, je logično, da je prodaja na nekaterih bencinskih servisih v Sloveniji upadla. V Petrolu so že ugotovili, da so se "razmere na vseh njihovih trgih marca zelo zaostrile". Skladno s tem so ustanovili koordinacijski tim, ki pripravlja ustrezne ukrepe na ravni poslovanja in organizacije dela.

Skupina Petrol si je za letos zastavila ambiciozne cilje, "naravne nesreče takšne razsežnosti pa ni bilo moč predvideti, zaradi česar obstaja velika verjetnost, da ne bo dosegla načrtovanih rezultatov".

V luči aktualnih razmer so pripravili več scenarijev razvoja dogodkov, a ob velikem številu neznank natančnejših napovedi vplivov na letošnje poslovanje še niso mogli oblikovati.

Kot so pojasnili, pa se na vseh trgih soočajo z upadom prodaje tako naftnih derivatov kot trgovskega blaga. Najhuje je na njihovih glavnih trgih v Sloveniji in na Hrvaškem. "Na nekaterih bencinskih servisih v Sloveniji je upad prodaje v času trajanja od razglašene pandemije dalje tudi več kot 50-odstoten," so izpostavili. Na poslovanje na hrvaškem trgu bo medtem vplival tudi nedavni potres v Zagrebu.

V Petrolu so zaradi aktualnih dogodkov že stekli ukrepi za zagotavljanje zadostne likvidnosti. Zaradi zaostrenih razmer so pristopili k stroškovni racionalizaciji, naložbe za leto 2020 so omejili na najnujnejše, del zaposlenih pa so napotili na čakanje na domu. Zatrdili so še, da skrbijo za varnost zaposlenih, ki so fizično prisotni na delovnih mestih, in kupcev.

Skupščina preklicana

Uprava Petrola, na čelu katere je Nada Drobne Popovič, pa je danes sporočila še, da preklicuje skupščino družbe, napovedano za 23. april. Skupščino so preklicali zaradi upoštevanja odloka o začasni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, novo bodo sklicali takoj po prenehanju teh omejitev. Sredi marca je Pretrol sicer objavil, da se njihovim delničarjem, med katerimi so državni akterji s skoraj tretjinskim deležem največji, letos obeta rekordna dividenda v višini 22 evrov. Ali se bodo držali tega načrta, še ni znano. Nekatere družbe so že sporočile, da zaradi negotovosti, povezanih s posledicami epidemije koronavirusa, ne načrtujejo izplačila dividend.