Doslej v domu 41 okužb

Osem novih okužb v ljutomerskem domu starejših, štirje stanovalci horjulskega centra starejših hospitalizirani

A.S./STA
3. 4. 2020, 09.30
Posodobljeno: 3. 4. 2020, 10.58
Deli članek:

Število okuženih z novim koronavirusom v Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za osem, skupno jih je tako 41. Trenutno so hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul, okuženi z novim koronavirusom, so za STA povedali v tem centru. Iz tega doma starejših so sicer v četrtek poročali o 19 potrjenih okužbah pri stanovalcih, prav tako so okuženi štirje zaposleni, ki so doma v karanteni.

STA
V četrtek pozno popoldne so iz doma v hiše turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja preselili 15 stanovalcev, ki niso okuženi z novi koronavirusom.

Število okuženih se je v ljutomerskem domu starejših povečalo za osem. V četrtek pozno popoldne so iz doma v hiše turističnega kompleksa Bioterme Mala Nedelja preselili 15 stanovalcev, ki niso okuženi z novi koronavirusom in lahko skrbijo zase, ostajajo pa v karanteni. Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča je selitev potekala brez zapletov. Varovance so preselili zaposleni DSO Ljutomer in Zdravstvenega doma Ljutomer, v pripravljenosti so bili tudi pripadniki civilne zaščite in gasilci.

S tem so v domu pridobili deset sob, po katerih bodo lahko razmestili stanovalce, ki ostajajo v njem. Dom bodo razdelili na tri izolirana območja, na prvem bodo zdravi, na drugem sumljivi in na tretjem oboleli oskrbovanci.

Danes bodo prišli pomagat pri oskrbovanju varovancev v toplicah in domu dodatni zdravstvenimi delavci.

Na občini pa so zaskrbljeni, ker bodo malice za preseljene varovance v Bioterme vozili iz DSO. "Pristojni naj bi to dovoljevali, mislim pa, da je to sporno, ker smo v torek govorili o tem, da iz doma, ki je kontaminiran, ne sme nič. Zdaj smo posredovali, da se DSO dogovori z Biotermami, da bi malice pripravljali tam," je povedal Miholič.

Na občini tudi menijo, da bi se morala v reševanje težav vključiti tudi država in da bi morali že prej najti primerno zdravilišče, kamor bi lahko preselili stanovalce, ki niso okuženi. Zaradi nevarnosti vse več obolelih v sodelovanju z vlado še vedno iščejo večje alternativne prostore v regiji.

Hospitalizirani štirje stanovalci Centra starejših Horjul

Stanovalce horjulskega centra starejših, za katere obstaja sum na okužbo, zdravnik napoti na testiranje. V četrtek je bilo testiranih sedem stanovalcev, pri dveh je bil test pozitiven, so sporočili iz Deosa, ki upravlja z domom.

Zaposlenim se vsakodnevno ob prihodu na delo izmeri temperatura, povpraša se jih tudi po zdravstvenem stanju in počutju. V primeru suma na okužbo gredo do osebnega zdravnika, ta jih pošlje na testiranje in ostanejo doma do rezultatov. V kolikor je test negativen, se lahko vrnejo na delo, v primeru pozitivnega testa pa ostanejo v domači karanteni.

Do sedaj je bila okužba, kot že navedeno, potrjena pri štirih zaposlenih.

Z vdorom novega koronavirusa med stanovalce se sicer soočajo v več domovih za starejše po Sloveniji. V sredo je bilo v teh domovih skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom.

Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je bilo v četrtek pet domov za starejše z več kot 10 potrjenimi primeri okužbe. Največ, 85, so jih imeli v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani pa 11. Z okužbami se soočajo še v drugih domovih starejših po državi, a je v njih primerov manj.