Slovenija

Spremembe, ki pridejo z zadnjim dnem dela!

T.D.
5. 4. 2020, 21.30
Deli članek:

Upokojitve nas ne sme biti strah, nasprotno, lahko se je iskreno veselimo in v njej vidimo dneve, ko končno ne bodo več v ospredju zaposlenost, storilnost in zaslužek.

Profimedia
Pokukajmo kdaj k sosedi, čeprav nam zatrjuje, da ima poln hladilnik, in se sami na pokoj pripravimo tudi z razvijanjem pristnih in močnih odnosov s svojci in prijatelji.

Upokojitev je nekakšna prelomnica med dejavno mladostjo in mirnejšo starostjo, vendar k sreči že lep čas ni tako, da bi se človek najprej izčrpal v službi, potem pa doma pozabljen čakal na obiske, višjo pokojnino ali kar »Matildo«.

Zavestno in modro spreminjanje

Upokojitve nas ne sme biti strah, nasprotno, lahko se je iskreno veselimo in v njej vidimo dneve, ko končno ne bodo več v ospredju zaposlenost, storilnost, družbeni položaj in dosežek, zaslužek. Nekateri se odločijo za aktivno preživljanje prostega časa, drugi se prepustijo nekoliko pasivnejšemu načinu življenja, tako prvi kot drugi pa se veselijo časa za razveseljive dejavnosti, ki jih je bilo vedno treba prelagati. Če smo zrela osebnost, znamo stvarno oceniti sebe in svet, zaupamo v ljudi, znamo se obvladati in smo polni humorja, zato tudi ne dovolimo umika na rob družbe, ampak z razprtimi rokami pozdravljamo in cenimo vsak trenutek. Kot ženska se ne zanašamo več na svoje dekliške čare, temveč na globlje osebnostne lastnosti, kot so potrpežljivost, skromnost, vedoželjnost in pogum, zaradi katerih lahko postanemo ravno ob upokojitvi močnejše in vplivnejše kot kadarkoli prej. Bojmo pa se agresivnosti zaradi občutka ogroženosti in negotovosti ter lastnosti, kot so občutljivost, napadalnost, večja zamerljivost, sovražnost.

Vitalni v pokoju

Eden izmed namenov telesne vadbe 30-letnika je upočasnitev staranja, pri 50-letniku pa stopa ta cilj vse bolj v ospredje. Ravno do 50. leta starosti naše telo ohranja mladostne značilnosti, nato pa se začnejo pospešeno kazati znaki let. Lepoto in svežino obraza lahko še dolgo poudarjamo in podaljšujemo s kakovostno prehrano ter skrbno izbrano naravno kozmetiko, potruditi pa se moramo tudi ustaviti kopnenje mišične mase. Ta se po abrahamu zmanjša za odstotek na leto, po 70. letu pa se hitrost zmanjševanja mišic podvoji. Ustrezna mišična masa ni pomembna le za ohranjanje čvrstega in gibljivega telesa, ampak tudi za to, da smo ves čas dobro hidrirani, da ohranjamo močan imunski sistem in da lahko ponudimo dobro oporo vse krhkejšim kostem.

Kaj ima starost s srečo?

Nedavna raziskava je objavila razveseljivo vest, da je povezava med starostjo in zadovoljstvom z življenjem skoraj nična, čeprav so upokojenci soočeni z vse več izgubami, tako na področju zdravja kot medosebnih odnosov, kjer lahko zaradi smrti izgubijo znance, prijatelje, tudi partnerja. Drži, da so v pokoju srečnejši ljudje, ki živijo s partnerjem, vendar pa k zadovoljstvu v letih, ko služba ni več glavno gonilo vsakdana, najbolj prispevajo kakovostni medosebni odnosi s prijatelji in razširjeno družino in lastna ocena zdravja kot dobrega. Sama starost, izobrazba in ocena pokojnine ne igrajo pomembne vloge. Zato je odpravljanje revščine med starostniki z raznimi humanitarnimi akcijami in vladnimi zakoni sicer dobrodošlo, a bi se morali z enako, če ne z večjo vnemo lotiti odpravljanja osamljenosti. Pokukajmo kdaj k sosedi, čeprav nam zatrjuje, da ima poln hladilnik, in se sami na pokoj pripravimo tudi z razvijanjem pristnih in močnih odnosov s svojci in prijatelji. Potrebovali jih bomo bolj, kot si polno zaposleni upamo misliti.