Odprli novo vstopno točko

Na intenzivni negi v UKC Ljubljana večinoma starejši s pridruženimi boleznimi, izjema je 38-letni bolnik

S.R.
2. 4. 2020, 11.52
Posodobljeno: 2. 4. 2020, 13.16
Deli članek:

Predstavniki UKC Ljubljana pojasnili, kako je z začasnim ločenim vhodom za urgentne službe in potekom dela v času izbruha epidemije koronavirusa.

Twitter/UKC Ljubljana
Nova vstopna točka na zadnjem delu UKC Ljubljana.

Kot so v izjavi za javnost pojasnili v UKC Ljubljana, so danes z Zdravstvenim domom Ljubljana pred zadnjim delom urgence odprli novo vstopno točko za vse bolnike, ki potrebujejo pomoč, a imajo hkarti simptome, povezane z novim koronavirusom. Te prosijo, da odslej na urgenco pridejo z zadnje strani, je poudaril koordinator covid-19 urgence Peter Radšelj. Za vse tiste, ki ne kažejo nobenih simptomov in pri njih hkrati ne obstaja tveganje okužbe, torej niso bili v kontaktu z drugimi okuženimi, naj na urgenco kot doslej prihajajo skozi sprednji vhod. 

Na tej novi vstopni točki bo sicer delal zdravnik, ki bo opravil hitro triažo. Ocenil bo torej stopnjo nujnosti in na sami točki odzvel bris. Obravnava bolnika pozneje bo sicer enaka, le pristop je drugačen, pa je pojasnil zdravnik Uroš Tominc.

Twitter/UKC Ljubljana
Zdravnik bo naredil hitro triažo in že ob vstopu vzel bris.

Sicer pa so v UKC Ljubljana pojasnili tudi aktualno stanje v bolnišnici. Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike je dejala, da je število bolnikov v "blagem porastu" tako na navadnem oddelku kot oddelku za intenzivno nego, a ne raste tako skokovito kot v prejšnjih dneh. Na navadnem oddelku je trenutno hospitaliziranih 33 oseb, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki jih je hospitaliziranih 6, medtem ko jih na intenzivni negi leži 14. Od teh 14 jih je 13 priključenih na respirator, zdravstrveno stanje ene bolnice, ki je prispela ponoči, pa je stabilno in jo bodo najverjetneje premestili na navadni oddelek. Na enoti za intenzivno nego so sicer večinoma starejši bolniki z vsaj eno pridruženo boleznijo, so še pojasnili, pri čemer je izjema le ena mlajša oseba. Gre za 38-letnega bolnika, ki nima drugih pridruženih bolezni. 

Izplačevanje dodatkov

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar se je nato dotaknil tudi izplačevanja dodatkov zdravstvenim delavcem v času epidemije in pojasnil, da bodo v UKC sledili zakonskim predpisom ter nagradili tiste, ki so prekomerno obremenjeni in izpostavljeni v času epidemije, poroča STA.

"Skupaj s predstavniki zaposlenih bomo še danes naslovili na komisijo za tolmačenje kolektivne pogodbe za javni sektor vprašanje, kaj je pravilno in kateri zaposleni naj bi dodatek dobili, saj je pomembno, da vzpostavimo enoten sistem za celo državo," je poudaril Poklukar. Po njegovih besedah je pomembno, da zaposleni dobijo, kar jim pripada, bolnišnica pa si ne sme privoščiti, da njihove odločitve pozneje ne bi vzdržale inšpekcijskih ali sodnih presoj.