koronazakon

Kako bo vlada reševala težave samozaposlenih na področju kulture?

B.K.
31. 3. 2020, 12.33
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 13.25
Deli članek:

Po obstoječem predlogu zakona bo država samozaposlenim v kulturi omogočila izredno finančno pomoč v obliki trimesečnega temeljnega dodatka, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za kulturo Vasko Simoniti.

STA
Vasko Simoniti

Na Ministrstvu za kulturo vodijo tri skupine samozaposlenih. To so samozaposleni v kulturi, samostojni novinarji in verski uslužbenci. Vse tri skupine bodo v okviru predlaganega zakona za zamejitev škode po epidemiji novega koronavirusa deležne temeljnega dodatka in plačila prispevkov.

Tisti, ki bodo imeli v mesecu marcu vsaj 25-odstotni izpad dohodka glede na mesec februar, bodo kvalificirali za 350 evrov dodatka in oprostitev plačila prispevkov. Če bo izpad v mesecih aprilu in marcu vsaj 50-odstotni glede na februar, pa bodo upravičeni do nadomestila 700 evrov mesečno, plus odpis prispevkov.

Upravičenci ne bodo rabili predlagati dokazil o izpadu dohodka, morali bodo le izpolniti pripravljeno izjavo in jo predati Finančni upravi (FURS).

Nevladne organizacije, ki delujejo kot delodajalci (sem sodijo tako zavodi kot društva), bodo upravičene do izplačila nadomestila za delavce, ki jim začasno ne morejo zagotavljati dela. Te organizacije bodo za delavca, ki ga imajo na plačilni listi, pa mu ne morejo zagotoviti dela, dobile 700 evrov subvencije.

Samostojni kulturniki so sicer pogosto vezani na projekte in izplačil ne dobivajo redno. Zato je kulturno ministrstvo v razpravo poslalo amandma, ki bi to zagato rešil. Če bo amandma sprejet, bodo samozaposleni v kulturi svoje dohodke dokazovali za zadnje pol leta. To naj bi potem postalo merilo, v skladu s katerim se bo odločalo, ali so upravičeni do dodatka ali ne.