Povečano število umikov

Nekateri znani so že zaprli s. p.! Je preklic mogoč?

R.S. / necenzurirano.si
1. 4. 2020, 06.39
Posodobljeno: 1. 4. 2020, 10.28
Deli članek:

Helena Blagne, Vlado Kreslin, Salome in Uroš Šerbec so najbolj znana imena med več kot 1700 samostojnimi podjetniki, ki so bili v zadnjih dneh prisiljeni v ukinitev statusa. So se s tem (nehote) odpovedali državnemu denarju ali pa še imajo čas za preklic izbrisa?

Jaka Bizjak
S. p. je zaprla tudi prva dama zabavne glasbe Helena Blagne.

Samostojni podjetniki, ki so čez noč ostali brez prihodkov, so v zadnjih tednih panično ugašali espeje, da bi se lahko prijavili na zavod in rešili obveznosti plačila socialnih prispevkov. Ker se je vlada šele po pritisku javnosti odločila, da bo priskočila na pomoč tudi samozaposlenim, zdaj iščejo načine, kako priti do obljubljenega denarja.

Marko Vavpotič, M24.si
Zaradi krize je (pre)hitro ukrepal tudi kantavtor Vlado Kreslin

POVEČANJE ŠTEVILA UMIKOV IZBRISA

Na Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so za portal Necenzurirano.si potrdili, da se samostojni podjetniki nanje množično obračajo z vprašanji o tem, kako preklicati že začete postopke za prenehanje statusa in celo odločbe o izbrisu s. p. iz poslovnega registra.

V prejšnjem tednu so tako zaznali povečano število umikov vlog za prenehanje statusa. »V torek smo opravili 44, v sredo 38 in v četrtek 15 ustavitev postopka,« so povedali na Ajpesu. Razloga za umik vloge podjetniku ni treba navesti. Glede na to, da je njihovo število nekajkrat večje kot običajno, pa gre brez dvoma za odziv na vladno napoved pomoči.

Po sprejetem predlogu, ki ga mora potrdili še parlament, bodo samozaposleni za marec prejeli 350 evrov (če dokažejo najmanj 25-odstotni upad dohodka), za april in maj pa po 700 evrov (najmanj 50-odstotni upad). Država bo zanje v kriznih mesecih plačevala tudi prispevke.

Mediaspeed
Med tistimi, ki so pohiteli z zaprtjem, je tudi nekdanji rokometni reprezentant Uroš Šerbec.

Samostojni podjetniki, ki zaradi pandemije covida-19 zapirajo s. p., so upravičeni do nadomestila, ob pogoju, da imajo vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih plačane prispevke.   Vladna pomoč Samozaposleni bodo za marec prejeli 350 evrov (če dokažejo najmanj 25-odstotni upad dohodka), za april in maj pa po 700 evrov pri najmanj 50-odstotnem upadu prihodkov. Država bo zanje v kriznih mesecih plačevala tudi prispevke.

JE PREKLIC ŠE MOGOČ?

Kaj lahko zdaj naredijo podjetniki? Po pojasnilih Maje Grčar z Ajpesa imajo možnost za ohranitev statusa, vendar morajo pohiteti. Če je s. p. v postopku izbrisa, lahko podjetnik umakne vlogo do dneva pred predlaganim datumom izbrisa, Ajpes pa nato zaustavi postopek. Če je s. p. že izbrisan, pa se lahko podjetnik na sklep o izbrisu iz poslovnega registra pritoži v osmih dneh od vročitve sklepa. O pritožbi bo odločalo ministrstvo za gospodarstvo.

KAJ PA ČE SO ZAMUDILI ROK?

Tisti, ki so že zamudili rok za preklic zaprtja s. p. ali pritožbo na sklep o izbrisu, se lahko prijavijo na zavod in zaprosijo za denarno nadomestilo. Po informacijah portala Necenzurirano.si na zavodu v zadnjih dneh opažajo izredno povečanje števila klicev podjetnikov, ki preverjajo, kakšne pravice imajo sami oziroma njihovi zaposleni po zaprtju s. p. in ali jim pripada nadomestilo. Na ministrstvu za delo temu pritrjujejo. Samostojni podjetniki, ki zaradi pandemije covida-19 zapirajo s. p., so tako upravičeni do nadomestila, ob pogoju, da imajo vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih plačane prispevke. Višina nadomestila pa znaša okoli 550 evrov, torej precej manj od predvidenega državnega paketa pomoči.

PREJŠNJI TEDEN TISOČ OBVESTIL O ZAPRTJU S. P.

Toda podjetniki še do pred kratkim niso vedeli, kako bodo preživeli. Vlada jim je šele v sredo sporočila, da bodo prejeli pomoč, vendar le slabih 500 evrov. Zato ne preseneča, da se je število vlog za izbris s. p. v zadnjih dneh skokovito povečalo. V četrtek so imeli na Ajpesu na mizi že nekaj manj kot 500 vlog, njihovo število pa se bo v prihodnjih dneh še povečalo. Samo v prejšnjem tednu so namreč podjetniki na spletnih straneh Ajpesa objavili rekordnih, več kot 1000 sklepov o prenehanju opravljanja dejavnosti. To morajo po zakonu narediti najmanj 15 dni prej, preden lahko Ajpesu pošljejo zahtevo za izbris iz poslovnega registra.

MED NJIMI TUDI SLAVNI

Prva dama slovenske zabavne glasbe Helena Blagne, prekmurski glasbenik in kantavtor Vlado Kreslin, nekdanji rokometni reprezentant Uroš Šerbec in estradnica Christa Žentiily - Salome so imena le najbolj znanih Slovencev, ki so se v zadnjih dneh odločili za ta korak. Enako je po naših podatkih naredilo že najmanj 1700 ljudi, ki so zaradi zaprtja vseh nenujnih dejavnosti in posledične »zamrznitve« gospodarstva ostali brez zaslužka. Med njimi so gostinci, frizerji, nepremičninski posredniki, zdravilci, glasbeniki, športniki, športni trenerji, organizatorji dogodkov, maserji, kozmetičarke, turistični vodniki, gradbinci, modne oblikovalke, novinarji, blogerji, fotografi, prevozniki, pedagogi ... Mnogi so se za zaprtje statusa odločili zato, da jim v kriznem času ne bi bilo treba plačevati socialnih prispevkov, ki na mesečni ravni znašajo najmanj 400 evrov, pri tistih z višjimi prihodki pa še precej več. Številni zapirajo tudi popoldanski s. p. Po zadnjih podatkih iz leta 2018 je v Sloveniji okoli 110.000 samostojnih podjetnikov