Nujne naloge

Prepoved gibanja ne velja za lovce in ribiče

B.K/STA
31. 3. 2020, 10.30
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 10.31
Deli članek:

Prepoved gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih ter gibanja izven občine stalnega prebivališča ne velja za lovce, ki izvajajo zakonsko predpisane naloge. Dovoljen je tudi individualni ribolov na sladkih vodah, če to občinski odlok dovoljuje ali izrecno ne prepoveduje, ribiškočuvajsko službo je dovoljeno izvajati v celotnem ribiškem okolišu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, opravljajo lovske družine, ki imajo sklenjeno koncesijsko pogodbo, naloge trajnostnega gospodarjenja z divjadjo pod pogoji javne službe, zato začasna splošna prepoved gibanja in zbiranja za lovce, ko izvajajo te naloge, ne velja.

"Seveda pa morajo tudi lovci upoštevati vse ostale že sprejete ukrepe, kot sta ohranjanje varne razdalje do drugih oseb in uporaba zaščitnih sredstev in so že navedeni v objavljenih priporočilih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," so dodali.

Prav tako je dovoljeno individualno izvajati ribolov, če to občinski odlok dovoljuje ali tega izrecno ne omejuje ali prepoveduje. Dovoljeno je tudi izvajanje ribiškočuvajske službe, in sicer izvajati v celotnem ribiškem okolišu. Morajo pa tudi pri tem upoštevati ohranjanje varne razdalje do drugih oseb in uporabo zaščitnih sredstev.