Novoodkriti primeri

Med nastanjenimi postojnskem hotelu dva okužena, v karanteni v Dolgi vasi potrjenih sedem okužb

A.S./STA
31. 3. 2020, 09.31
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 10.44
Deli članek:

Med 43 Slovenci, ki so po prihodu iz Španije nastanjeni v karanteni v hotelu Epic v Postojni, sta dva okužena z novim koronavirusom. Sedem slovenskih državljanov izmed 27, nameščenih v 14-dnevni karanteni v Dolgi vasi pri Lendavi, je bilo prav tako na testiranju pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom.

STA
Med 43 Slovenci, ki so po prihodu iz Španije nastanjeni v karanteni v hotelu Epic v Postojni, sta dva okužena z novim koronavirusom.

Med 43 Slovenci, ki so  nastanjeni v karanteni v hotelu Epic v Postojni, sta dva okužena z novim koronavirusom. Kot je za STA danes še povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, je bilo 40 brisov negativnih, pri enem pa bo potrebno odvzem ponoviti, kar bodo storili danes. "Glede na to, da je bila za vse osebe uvedena stroga karantena, da nimajo praktično z nikomer nobenega stika, z njimi prihajajo v stik le zdravstveni delavci, ni nevarnosti, da bi se okužba širila v lokalno okolje," je povedal Curk.

Nastanjeni v hotelu so zaprti v sobah, hrano in ves ostali pribor za higieno jim puščajo v vrečkah pred vrati.

"O ugotovitvah smo takoj obvestili postojnskega župana Igorja Marentiča. Tveganja, da bi se virus širil znotraj karantene, pa ni, saj ostajajo povratniki iz Španije v svojih sobah in nimajo stikov eden z drugim," je še povedal Curk.

Trenutno naj ne bi bilo potrebno nobenega od okuženih hospitalizirati. Vseh 43 pa bodo znova testirali čez slaba dva tedna, pred iztekom karantene.

Med Slovenci v karanteni v Dolgi vasi sedem okuženih

Sedem slovenskih državljanov izmed 27, nameščenih v 14-dnevni karanteni v Dolgi vasi pri Lendavi, je bilo na testiranju pozitivnih na okužbo z novim koronavirusom, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vsi se sicer počutijo dobro. Večinoma gre za delavce na začasnem delu v Avstriji, ki so jih takoj pri prihodu v Slovenijo v nedeljo zvečer testirali na okužbo z novim koronavirusom, nato pa prepeljali v Dolgo vas.

Kot je danes za STA povedala direktorica zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač, so vsem vzeli brise, bili pa so v dobrem zdravstvenem stanju.

Državljani so delali v krajih, kjer je žarišče novega koronavirusa v Avstriji; 25 jih je iz lendavske občine, eden iz velikopolanske in eden iz ljutomerske. Kot poudarja lendavski župan Janez Magyar, ne gre za bolnike, temveč za domače ljudi, ki so tudi naši davkoplačevalci in so bili v Avstriji zadnja dva tedna v karanteni.

Na lendavski občini so že v nedeljo sprožili aktivnosti za njihovo nastanitev v domači občini ali vsaj v Prekmurju, da jih ne bi nastanili v Pivki, kot je bilo sprva načrtovano. V enem dnevu so pripravili vse potrebno za njihov sprejem.

Prostor je odstopil domači gostilničar, ob prihodu so državljani dobili vse informacije in napotke, občina, občinski štab civilne zaščite in tamkajšnji Rdeči križe pa so jim zagotovili potrebna zaščitna sredstva ter organizirali oskrbo s hrano.

Kosila jim bodo 14 dni pripravljali v kuhinji, ki jo je občina aktivirala za občane, ki nimajo možnosti za topli obrok.

Vrnitev slovenskih državljanov, s katerimi je proti domovini potovalo tudi 13 hrvaških državljanov, je organiziralo slovensko veleposlaništvo na Dunaju v sodelovanju s pristojnimi avstrijskimi organi in hrvaškim veleposlaništvom.