Kako ravna sama?

Infektologinja Bojana Beović o tem, zakaj je prevladala odločitev, da je nošenje mask koristno

G.G.
31. 3. 2020, 08.45
Posodobljeno: 31. 3. 2020, 09.04
Deli članek:

Infektologinja Bojana Beović je pojasnila, zakaj so se v Sloveniji odločili, da je nošenje zaščitne maske v zaprtih prostorih koristno.

Profimedia
Fotografija je simbolična

STA
Bojana Beovič

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je vnesla nekaj zmede s sporočilom, da ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi. Dodali so celo, da prinaša dodatno tveganje, če si ljudje narobe snamejo masko, saj se lahko pri tem okužijo.

V Sloveniji (in tudi marsikje drugje po Evropi) pa je od ponedeljka obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju.

Izkušnje iz Azije pripomogle k odločitvi

Bojana Beović je v oddaji Odmevi povedala, da je slovenska strokovna javnost kar nekaj časa premišljevala, kaj bi storila s priporočilom za uporabo mask v javnosti. Trdnih znanstvenih dokazov, da so maske učinkovite pri preprečevanju prenosa novega koronavirusa, ni. Kot jih tudi ni, da niso učinkovite. Strinja se s predstavniki WTO, da je lahko ob napačni uporabi maska škodljiva in da bi lahko komu dala lažen občutek varnosti.

Prevladala pa je odločitev, da je nošenje mask vendarle koristno. Pri tem so se oprli na izkušnje azijskih držav, ki so uspešno obvladale okužbo. Tam se maske na široko uporabljajo v vsakdanjem javnem življenju. Beovićeva pravi, da je zelo verjetno, da maska zmanjša možnost prenosa od bolnika na drugega človeka. Ker ljudje izločajo virus še preden zbolijo, lahko maska prepreči tudi širjenje virusa od človeka, ki še ne čuti, da je bolan.

Kaj svetuje svojim najbližjim?

Kako pa infektologinja ravna sama. Ko ni v bolnišnici, ne nosi maske, je povedala, jo pa bo nadela, ko bo šla v trgovino. "Svojim najbližjim, nekateri so tudi v rizičnih skupinah, svetujem izrecno higieno rok in nošenje maske, kadar so v zaprtih prostorih skupaj z drugimi ljudmi. Še pomembnejše pa je, da v te prostore, v trgovine, vstopajo, ko je tam le nekaj ljudi ali pa so edini," je v oddaji Odmevi še odgovorila Bojana Beović.