Ministrstvo za zunanje zadeve

"Če ste v državi članici EU in imate normalne možnosti za bivanje, ostanite tam"

J.P.
30. 3. 2020, 20.08
Posodobljeno: 30. 3. 2020, 20.15
Deli članek:

Ministrstvo za zunanje zadeve v tem času izvaja eno največjih repatriacij v zgodovini Slovenije. Države sprejemajo nove omejevalne ukrepe, ki zmanjšujejo možnosti vrnitve državljank in državljanov v Slovenijo.

Primož Lavre
Anže Logar, minister za zunanje zadeve

Razmere v svetu se ne izboljšujejo. "Če ste v državi članici EU in imate normalne možnosti za bivanje, ostanite tam", je danes pozval minister za zunanje zadeve Anže Logar.

Na zunanjem ministrstvu so 14. februarja  oblikovali posebno krizno konzularno celico, v kateri uslužbenci in diplomati preko telefona, elektronskih sporočil in družbenih omrežij 24 ur na dan odgovarjajo na vsa vprašanja državljanov - doslej jih je bilo okrog 10.000. Sodelavci so v stalnih stikih preko diplomatsko-konzularnih predstavništev, ki so doslej nudila pomoč več kot 1000 slovenskim državljanom v tujini, njihovim svojcem in tudi državljanom drugih držav.

Tesno sodelovanje

Ministrstvo za zunanje zadeve: "Ker se razmere po svetu ne izboljšujejo, slovenskim državljankam in državljanom, ki so še v tujini, svetujemo, da čimprej temeljito razmislijo in se varno odpravijo domov. Če za to ni več možnosti, naj ostanejo tam, kjer so, če se tam počutijo varne."

"V okviru repatriacije smo z letali v domovino vrnili že preko 360 Slovenk in Slovencev ter vsaj 300 tujih državljanov. Z avtobusnimi prevozi smo pripeljali okoli 120 državljanov. Med 800 in 1000 državljani se je s pomočjo sodelavcev diplomatsko-konzularne mreže v domovino vrnilo samostojno. Repatriacijo iz držav, v katerih je na manjšem območju živelo večje število slovenskih državljanov, smo večinoma že izvedli," so zapisali na ministrstvu.

Repatriacijske lete so izvedli v tesnem sodelovanju s sosednjimi državami. Nekatere države so pokazale izjemno solidarnost, pri čemer se minister Logar zahvaljuje predvsem Hrvaški, Madžarski, Avstriji, Španiji, Veliki Britaniji, Franciji, Rusiji, Severni Makedoniji, Črni gori in Srbiji. "V posameznih primerih bomo v prihodnje v največji meri sodelovali z Evropsko komisijo in državami članicami EU. Načrtujemo še reševalne akcije in vračanje državljanov domov tudi s pomočjo Finske, Litve, Latvije, Švedske, Danske in Portugalske," so še sporočili.

Za tuje državljane, ki prebivajo v Sloveniji, so v okviru protikorona paketa predvideli rešitve: njihova vizumska in vsa ostala dovoljenja za bivanje bodo podaljšana, kar pomeni, da tisti, ki se ne morejo vrniti, lahko do konca epidemije ostanejo v Sloveniji.

Zastoji, odpovedi letov, ...

Ministrstvo za zunanje zadeve bo s pomočjo vračanja državljanov nadaljevalo, vendar nima možnosti, da bi prišli po vsakega posameznika. Da bi se izognili zastojem na mejah, možnim odpovedim letalskih letov ali zahtevam po karanteni, je minister Logar pozval vse slovenske državljanke in državljane, da "v prihajajočem času velikonočnih praznikov ostanejo tam, kjer so, če seveda imajo zagotovljeno varno bivanje ob upoštevanju vseh pogojev in okoliščin v posamezni državi".