Afera maske

Seznam največjih državnih dobaviteljev zaščitne opreme: Dobil desetmilijonski posel, dolguje pa Fursu

R.S./Necenzurirano.si
30. 3. 2020, 19.55
Deli članek:

Nova dejstva o poslih z dobavo mask: država je nabavo 2,8 milijona mask zaupala podjetniku, ki ji iz prejšnjih poslov dolguje 47 tisoč evrov.

STA
Na ministrstvu Zdravka Počivalška trdijo, da vsa podjetja varnostno pregledajo.

Matjaž Dolenc, lastnik prevozniškega podjetja MD Global Logistics, ki mu je državni zavod za blagovne rezerve zaupal dobavo 2,8 milijona zaščitnih mask, za kar mu je želel plačati skoraj 10 milijonov evrov, državi še vedno dolguje skoraj 47 tisoč evrov. Gre za denar, ki bi ga finančni upravi (Furs) moralo plačati nekdanje Dolenčevo podjetje Mtekspres. To je konec leta 2018 končalo v stečaju. V njem so upniki skupaj prijavili za 1,3 milijona evrov terjatev. Med največjimi je tudi Furs, ki mu je podjetje ostalo dolžno približno 47 tisoč evrov. Na približno toliko je ocenjena vrednost celotne stečajne mase podjetja.

Kaj so sploh preverjali?

To odpira nova vprašanja o največjem poslu za dobavo zaščitnih mask, ki ga je v času epidemije sklenil državni zavod za blagovne rezerve. Dokazuje namreč, da na zavodu, ki ga vodi Anton Zakrajšek, sicer član SDS, niso preverjali Dolenčeve finančne sposobnosti in preteklih poslov. Če tega niso storili pri največjem poslu, vrednem 10 milijonov evrov, je toliko verjetnejše, da niso ustrezno preverili tudi ostalih dobaviteljev. Zavod sodi pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. Tam so še prejšnji teden pojasnili, da so do zdaj »pregledali skoraj tisoč ponudb in predlogov, ocenili, katere ponudbe so strokovno ustrezne, ali izpolnjujejo standarde in da so podjetja varnostno preverjana«.

Po zakonodaji o javnem naročanju mora naročnik, v tem primeru torej zavod, iz sodelovanja v postopku javnega naročanja izključiti gospodarski subjekt, ki Fursu dolguje najmanj 50 evrov. Tej določbi so se na zavodu izognili s tem, da so pogodbo podpisali s podjetjem MD Global, na katerega je Dolenc prenesel posle propadlega Mtekspresa.

Necenzurirano.si
Nekdanje podjetje Matjaža Dolenca državi dolguje okoli 47 tisoč evrov.

2,8 milijona mask ne bo

Že pred dnevi smo poročali, da bi moralo podjetje MD Global Logistics po pogodbi maske do preteklega petka dobaviti na mariborsko letališče. To se ni zgodilo. Maske je namreč v zadnjih dneh neuspešno iskalo pri drugih ponudnikih v Sloveniji, ki jih prodajajo po nižjih cenah. Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da pogodba z MD Global Logistics »ne predstavlja nobenega finančnega tveganja, saj ne vsebuje dogovora o predplačilu«. »Če blago ne bo dostavljeno, lahko zavod od pogodbe odstopi, brez kakršnihkoli obveznosti,« so poudarili.

Komu Počivalškovi dajejo milijone

Na necenzurirano.si so razkrili, katera podjetja so od države v zadnjih dneh dobila za dobrih 50 milijonov evrov pogodb za dobavo zaščitne opreme.

Analiza dobaviteljev, ki so jo pripravili na necenzurirano.si, dokazuje, da posle dobivajo podjetja, ki jih v urejenih razmerah ne bi smela.  

Med dobitniki milijonskih državnih naročil za dobavo dezinfekcijskih sredstev, mask, oblek in druge zaščitne opreme so le redki veliki domači proizvajalci ali dobavitelji tovrstnih sredstev. Čeprav je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti poudaril, da vse dobavitelje varnostno preverjajo, analiza dokazuje, da posle dobivajo podjetja, ki jih v urejenih razmerah ne bi smela. Nekatera med njimi so navadni posredniki, ki so v epidemiji videli priložnost za donosen posel. Spet druga podjetja pred tem nikoli niso poslovala zunaj držav EU, tretja pa so v finančnem in poslovnem smislu palčki. Vse to so verjetno vsaj delni razlogi za težave, ki jih ima Slovenija v teh dneh z dobavo zaščitne opreme. Po naših informacijah so namreč nekateri ponudniki predložili ponarejene izjave proizvajalcev in certifikate za opremo. Na ministrstvu za obrambo, ki po novem koordinira nabave, tako priznavajo, da v zadnjih dneh še vedno najbolj primanjkuje zaščitnih mask in oblačil.

10 milijonov evrov za prodajalca sokov

Poleg že omenjenega podjetja MD Global Logistics so posle, večje od petih milijonov evrov, dobila še tri podjetja. Med njimi najbolj izstopa celjsko podjetje Xan-Max. To je leta 2018 ustvarilo slabih 90 tisoč evrov prihodkov, z zavodom pa ima podpisanih za 9,83 milijona evrov poslov. Ukvarja se s prodajo naravnih sokov in CBD-kapljic iz konoplje.

Podjetje Labena, dobavitelj treh milijonov mask, ki jih je neuspešno iskal obrambni minister Matej Tonin, ima skupaj za slabih 10 milijonov evrov pogodb. Njegov direktor Borut Čeh v zadnjih dneh za medije ni dosegljiv. Tri milijone evrov vredno pogodbo z državnim zavodom je podpisalo tudi podjetje OECO, ki se ukvarja z digitalnim marketingom. Do zdaj z državo ni poslovalo, vrednost posla pa presega štirikratnik njegovih letnih prihodkov. Podjetje je pri pridobivanju poslov uspešnejše denimo od Sanolaborja, ki prodaja medicinske opremo, ali Gorenja. Kot je znano, je njegov kitajski lastnik Hisense državi v uporabo ponudil skladišča v Čingdau, od koder bo v Slovenijo 2. aprila priletelo letalo z opremo.

NAJVEČJI DRŽAVNI DOBAVITELJI ZAŠČITNE OPREME (po vrednosti poslov):

Podjetje: MD Global Logistics, d. o. o., Hoče

Vrednost pogodb: 9,97 milijona evrov (20. 3.); nabava 2,8 milijona zaščitnih mask

Lastnik: Matjaž Dolenc

Prihodki (2018): 933 tisoč evrov

Dozdajšnji posli z državo: /

Opis: Podjetje se ukvarja s cestnim transportom, s poudarkom na trgih Slovenije in Turčije.

------------------------------------

Podjetje: Xan-Max, d. o. o., Celje

Vrednost pogodb: 9,83 milijona evrov (21. 3.)

Lastnik: Drago Mlakar, Miroslav Blatnik in Janez Uplaznik

Prihodki (2018): 89.461 evrov

Dozdajšnji posli z državo: /

Opis: Podjetje se ukvarja s prodajo naravnih sokov in CBD-kapljic iz konoplje pod blagovno znamko Xan-Max. V prvih štirih letih pa je skupaj ustvarilo manj kot 350 tisoč evrov prihodkov.

------------------------------------

Podjetje: Labena, d. o. o., Ljubljana

Vrednost pogodb: 6,37 milijona evrov (17. 3.), 1,62 milijona evrov (18. 3.) in 1,68 milijona evrov (ni znano, kdaj); nabava zaščitnih mask

Lastnik: Irena Lamut Čeh

Prihodki (2018): 4,3 milijona evrov

Dosedanji posli z državo: 14 milijonov evrov (Biotehniška fakulteta, Veterinarska fakulteta ...)

Opis: Podjetje, ki ga vodi Borut Čeh, se ukvarja z medicinskimi pripomočki in distribucijo opreme v regiji.

------------------------------------

Podjetje: genEplanet, d. o. o. (prek odvisne družbe)

Vrednost pogodb: 8 milijonov evrov (20. 3.); dobava respiratorjev in druge opreme

Lastnik: Marko Bitenc, JL Financials Limited Malta, Privatstiftung  - Ratsch  - Südland Avstrija

Prihodki (2019): 10 milijonov evrov

Dosedanji posli z državo: 1,9 milijona evrov

Opis: Podjetje se ukvarja s preventivnimi genetskimi analizami, s produkti pa primarno naslavlja srčno-žilna obolenja. Imajo več kot 150 zaposlenih in sodelujejo z več kot 500 klinikami in bolnišnicami po svetu.

------------------------------------

Podjetje: Sanolabor, d. d.

Vrednost pogodb: 1,26 milijona evrov (18. 3.) in 1,19 milijona evrov (19. 3.)

Lastnik: Salus

Prihodki (2018): 65 milijonov evrov

Dozdajšnji posli z državo: 593 milijonov evrov (UKC Ljubljana, ZZZS ...)

Opis: Sanolabor upravlja največjo mrežo specializiranih trgovin v Sloveniji, kjer ponuja medicinske pripomočke, zdravila brez recepta, prehranska dopolnila, ortopedsko obutev in drugo.

------------------------------------

Podjetje: OECO, d. o. o., Leskovec pri Krškem

Vrednost pogodb: 3 milijone evrov (20. 3.)

Lastnik: Milan Šebalj

Prihodki (2018): 678 tisoč evrov

Dozdajšnji posli z državo: 3600 evrov

Opis: Podjetje se v glavnem ukvarja z digitalnim marketingom in pomaga podjetjem pri mreženju. Iz oglaševalske dejavnosti se je v zadnjih letih preusmerilo v orodjarsko industrijo.

------------------------------------

Podjetje: Gorenje, d. o. o., Velenje

Vrednost pogodb: 1,66 mio evrov (19. 3.)

Lastnik: Hisense, Kitajska

Prihodki (2018): 842 milijonov evrov

Dosedanji posli z državo: 175 milijonov evrov

Opis: Eden največjih proizvajalcev gospodinjskih aparatov v Evropi

------------------------------------

Podjetje: Biovis, d. o. o., Komen

Vrednost pogodb: 1,17 milijona evrov (16. 3.)

Lastnik: Dalibor, Borut in Herta Kosmina

Prihodki (2018): 2,64 milijona evrov

Dozdajšnji posli z državo: 4 milijoni evrov (Pošta Slovenije)

Opis: Družinsko podjetje iz Komna proizvaja in trži prehranska dopolnila, sokove in čaje. V letu 2018 je ustvarilo 2,6 milijona evrov prihodkov.

------------------------------------

Podjetje: Ram 2, d. o. o.

Vrednost pogodb: 1,15 milijona evrov (19. 3.); znesek plačan vnaprej

Lastnik: Franjo Žnidar

Prihodki (2018): 19,5 milijona evrov

Dozdajšnji posli z državo: 13,6 milijona evrov (UKC Ljubljana, ministrstvo za zdravje, UKC Maribor ...)

Opis: Slovenski zastopnik in distributer nekaterih najbolj znanih blagovnih znamk s področja pisarniškega in šolskega programa, tehničnega in tudi medicinskega programa.

------------------------------------

Podjetje: Prevent&Deloza, d. o. o., Celje

Vrednost pogodb: 1,08 milijona evrov (19. 3.)

Lastnik: finančni sklad Alfi, Boštjan Marolt in Andreja Oder

Prihodki (2019): 9 milijonov evrov

Dosedanji posli z državo: 15 milijonov evrov

Opis: Podjetje se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil. Pred tednom dni so začeli proizvodnjo pralnih mask, ki ščitijo pred okužbo z virusi in bakterijami.

------------------------------------

Podjetje: ART-PE, d. o. o., Trebnje

Vrednost pogodb: 103.659 evrov (19. 3.) in 916.600 evrov (24. 3.)

Lastnik: Damjan Zupan

Prihodki (2018): 1,1 milijona evrov

Dosedanji posli z državo: 272 tisoč evrov

Opis: Eden večjih ponudnikov kozmetične in frizerske opreme v Sloveniji. Poleg opreme, strojev in profesionalne kozmetike prodaja tudi zaščitne maske za obraz, rokavice in drugo zaščitno opremo.

------------------------------------

Podjetje: GJM, d. o. o., Ljubljana

Vrednost pogodb: 690 tisoč evrov (18. 3.)

Lastnik: Gal Mally, Marjetka Milošević in Peter Žibert

Prihodki (2018): 1,8 milijona evrov

Dozdajšnji posli z državo: /

Opis: Podjetje upravlja fitnes center GYM24 za Bežigradom v Ljubljani, ki je odprl vrata leta 2015.

------------------------------------

Podjetje: Dobnik Trade, d. o. o., Slovenska Bistrica

Vrednost pogodb: 597.800 evrov (plačano 20. 3.)

Lastnik: Anita Dobnik

Prihodki (2018): 876 tisoč evrov

Dosedanji posli z državo: 100 tisoč evrov

Opis: Podjetje se ukvarja s prodajo zaščitnih oblek in druge osebne varovalne opreme. Od leta 2012 je uradni distributer blagovne znamke Červa na slovenskem trgu.

------------------------------------

Podjetje: Medic-UM Store, d. o. o., Velenje

Vrednost pogodb: 496 tisoč evrov (več plačil 17. 3.); dobava zaščitnih mask, oblek, vizirjev in očal

Lastnik: Aleksander Mravljak, Franc Šilak, Peter Skaza, Urban Sitar in Matjaž Andrejc

Prihodki (2018): 14.386 evrov

Dozdajšnji posli z državo: 726 tisoč evrov

Opis: Podjetje je bilo ustanovljeno konec leta 2018 in se ukvarja s prodajo zaščitnih mask, rokavic in druge zaščitne opreme, pa tudi profesionalne medicinske opreme.

------------------------------------

Podjetje: KIMI, d. o. o., Trzin

Vrednost pogodb: 102.900 evrov (18. 3.) in 102.900 evrov (23. 3.)

Lastnik: Mateja Imperl in Andreja Thaler

Prihodki (2018): 7 milijonov evrov

Dosedanji posli z državo: 15 milijonov evrov (UKC Ljubljana, UKC Maribor, ministrstvo za obrambo ...)

Opis: Eden večjih slovenskih proizvajalcev in dobaviteljev čistil, pripomočkov za čiščenje, higienskih izdelkov. V zadnjih tednih je bil eden redkih, ki je trgovinam po državi dobavljal razkužila oziroma dezinfekcijska sredstva.

------------------------------------

Podjetje: LRM, d. o. o., Ljubljana

Vrednost pogodb: 108.600 evrov (18. 3.)

Lastnik: Mateja Milek Žvab

Prihodki (2018): 1,2 milijona evrov

Dozdajšnji posli z državo: 462 tisoč evrov (SB Novo mesto, UKC Ljubljana, UKC Maribor ...)

Opis: Podjetje se ukvarja z dobavo medicinske opreme.

------------------------------------

Podjetje: Framed, d. o. o., Trzin

Vrednost pogodb: 49.154 evrov (plačano 19. 3.)

Lastnik: Franci Zore

Prihodki (2018): 1,35 milijona evrov

Dosedanji posli z državo: 3,4 milijona evrov (Onkološki inštitut, UKC Ljubljana ...)

Opis: O podjetju ni veliko znanega. Le to, da se ukvarja s prodajo medicinske opreme in farmacevtskih izdelkov, veliko večino prometa pa mu prinesejo posli z zdravstvenimi ustanovami.