Ogorčenje

Dobrodošli v dobi nadzora! Vlada želi nevarno razširiti policijska pooblastila

M.K.
30. 3. 2020, 20.15
Deli članek:

Če bodo poslanci predvidoma v sredo potrdili vladni predlog intervencijskega zakona, bo lahko policija v času epidemije koronavirusa celo brez odredbe sodišča od operaterjev pridobila podatke o lokaciji telefona posameznika. V Levici so nad tem ogorčeni.

Profimedia
Policija bo lahko brez odredbe sodišča od operaterjev pridobila podatke o lokaciji telefona.

V skladu z vladnim predlogom zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije koronavirusa, ki ga bo predvidoma v sredo obravnaval državni zbor, bi se povečala pooblastila policije.

V času epidemije bo lahko policija, če bo ocenila, da je to potrebno zaradi preprečevanje širjenja virusa, postavljala cestne zapore z blokadnimi točkami, vstopala v tuja stanovanja in druge prostore, začasno omejila gibanja oseb ter zbirala in obdelovala več podatkov, poroča spletni portal necenzurirano.si.

Policija bo v času epidemije lahko celo brez odredbe sodišča od operaterjev mobilnih omrežij pridobila podatke o lokaciji telefona ali drugih komunikacijskih sredstev posameznika, a bo moral nadzorovani s tem prej soglašati. »Četudi policija ne dobi soglasja okužene osebe, lahko pristojni organ odredi izvedbo ukrepa nadzora telefona,« opozarjajo na omenjenem portalu.

Oseba, za katero bodo veljali ti ukrepi, bo sicer morala imeti mobilni telefon pri sebi ves čas trajanja z odločbo ali drugim aktom izrečenega ukrepa, pri čemer bo moral biti telefon v delujočem stanju in z vključeno možnostjo dostopa do lokacije. Zanjo bo veljala prepoved uporabe strojne ali programske opreme, ki onemogoči, skrije, spremeni ali kako predrugači podatek o lokaciji komunikacijske naprave.

»Totalni poseg«

V opozicijski Levici so prepričani, da želi vlada Janeza Janše v imenu izrednih razmer uvesti nadzor, »ki bi pomenil totalen poseg v pravico do zasebnosti in svobodo posameznika«.

Za vladno upravljanje z izrednimi razmerami je po njihovem mnenju značilen neverjeten razkorak med zapovedmi, povezanimi z zasebnimi življenji prebivalcev, in tistimi, ki veljajo na delovnih mestih. »Na eni strani vlada načrtuje vse invazivnejše ukrepe, na drugi pa ne vidi nikakršnih težav s tem, da pušča na stotine ali celo na tisoče ljudi, da si osem ur na dan tesno skupaj delijo proizvodne hale in mnoge druge delovne prostore – ponekod še dandanes brez ustrezne zdravstvene zaščite,« pravijo v Levici.
Strinjajo se sicer, da se je treba proti epidemiji in njenim posledicam bojevati odločno in solidarno, a brez korakov, ki bi vodili po poti avtoritarnosti. V Levici pravijo, da ne bomo dopustili, da vlada Janeza Janše izredne razmere izkoristi za teptanje svoboščin in osnov demokracije.

Zaostritev ukrepov

Zakon uvaja tudi višje kazni za kršenje zakona o nalezljivih boleznih. Za podjetja znašajo 100 tisoč evrov, za samostojne podjetnike od 2000 do 50 tisoč evrov, za posameznike pa od 400 do 4000 evrov.

Vlada je že na sobotni seji zaostrila nekatere ukrepe. Po novem bodo nakupi v trgovinah med 8. in 10. uro izključno rezervirani za ranljive skupine. To med drugim velja za invalide, starejše in nosečnice. Da bi preprečila širjenje virusa med najbolj ogroženimi, se je vlada odločila, da lahko upokojenci nakupe opravljajo le v tem časovnem terminu.

Spremembe bodo tudi pri vzdrževanju čistoče v večstanovanjskih stavbah, saj je vlada sprejela odlok o obveznem razkuževanju, ki je po objavi v uradnem listu že stopilo v veljavo.

Pogostost razkuževanja bo sicer odvisna od števila stanovalcev. Upravniki stavb bodo morali poskrbeti za najmanj dvakrat dnevno razkuževanje opreme. Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika.

Vlada v odloku predpisuje, da se morajo dvakrat dnevno razkuževati kljuke na vhodu, ograje v stavbi, stikala za upravljanje in kabino dvigala, stikala v skupnih prostorih, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

V stavbah, kjer imajo dvigalo, bo moral upravnik na vidno mesto namestiti tudi opozorilo, da uporaba dvigala predstavlja tveganje za prenos okužbe, zato naj se dvigalo uporablja posamično. »Po uporabi stikal za upravljanje dvigala se ne dotikajte oči, nosu ali ust ter si umijte roke,« bo še moralo pisati na obvestilu.

Sobotni izleti

Že pred sobotno sejo pa je uradni govornik vlade Jelko Kacin napovedal še dodatno zaostritev ukrepov, saj naj bi številni državljani v topli in sončni soboti odpravili na izlete na slovensko obalo, Bled in druga turistična središča. »Že res, da je pomlad in toplo. A vsak med nami, ki bi začel razširjati virus naprej, lahko v zelo kratkem času povzroči velik pritisk na naše zdravstvo,« je opozoril. Številni župani so vlado zato pozvali k zaostritvi omejitev gibanja, vlada pa jim je prisluhnila. Od polnoči je začel veljati odlok o prepovedi gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča.