Uroš Urbanija

Prvak SDS ponovno vpoklical zvestega in uslužnega eksekutorja

M.K.
30. 3. 2020, 06.50
Deli članek:

Novi vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za informiranje je postal prvi odgovorni urednik televizije in portala Nova24 Uroš Urbanija. Njegova uredniška kariera v medijih, delal je še na STA, MMC in Planet TV, je polna konfliktov.

STA
Na vrh urada z informiranje je Urbanija prišel s kamniških planin.

Vlada Janeza Janše je že po enem tednu zamenjala vršilca dolžnosti direktorja urada za komuniciranje Mira Petka, ki ga je sama imenovala. Hitra zamenjava nekdanjega poslanca in nekdanjega vodje službe za odnose z javnostmi pri SDS po naših informacijah ni povezana s tem, da bi Petku našli drugo zaposlitev, temveč naj bi bile v ozadju tudi Petkove osebnostne lastnosti, zaradi katerih naj bi bili zaposleni v uradu pod velikim pritiskom.

Petek je očitno uvidel, da zadeve nima pod kontrolo, zato je soglašal z razrešitvijo. Vlada pa je na njegovo mesto ustoličila prvega odgovornega urednika televizije in spletnega portala Nova24 Uroša Urbanijo.

Uslužni medijski lakaj

Čeprav je širši javnosti razmeroma nepoznan, je iz njegovega življenjepisa mogoče razbrati, da gre za enega izmed najbolj uveljavljenih in predvsem spoštovanih medijskih delavcev. Med drugim je deloval kot notranjepolitični urednik na Slovenski tiskovni agenciji, bil je odgovorni urednik portala nacionalne televizije in radia MMC, odgovorni urednik spletnega portala Siol. Za pravo razumevanje njegovega medijskega delovanja pa je treba zaposlitve umestiti v kontekst, iz katerega je razvidno, da gre za Janševega uslužnega medijskega eksekutorja.

STA
Uroš Urbanija je prvi odgovorni urednik Nove24.

Ko je Janša leta 2004 prvič prišel na oblast in se je lotil »uravnoteženja« medijskega področja, je Urbanijo nastavil za urednika notranjepolitične redakcije STA. Prav veliko izkušenj Urbanija ni imel, saj je pred tem pet let delal kot lektor za slovenski jezik na univerzi La Sapienza v Rimu, od koder je sicer tudi poročal za tednik Družina.

Čeprav je bil na STA odgovorni urednik danes pokojni Borut Meško, sta vse dogajanje dejansko nadzirala Urbanija in takratna direktorica Alenka Pavlin, ki jo je na to funkcijo prav tako namestila Janševa vlada.

Meško in Urbanija sta naprej želela odpustiti najmanj deset novinarjev, ker pa jima zaradi pravnih preprek to ni uspelo, sta na STA pripeljala nekaj »preverjenih« novinarskih kadrov; nekateri so bili tako kot on brez kakršnihkoli novinarskih izkušenj. Leta 2007 je luč ugledala slovita novinarska peticija zoper cenzuro in politične pritiske, ki jo je na STA podpisalo 16 novinarjev. Glavni razlog za novinarske podpise s strani STA je bil Uroš Urbanija.

Na parlamentarnih volitvah leta 2008 desnica ni obdržala oblasti, zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bodo morali s STA zaradi pristranskosti in skrhanih odnosov na STA posloviti Pavlinova, Meško in Urbanija.

Obračun z novinarji, drugi del

Še preden bi Urbanija dobil odpoved, pa so zanj poskrbeli njegovi prijatelji z desnice. Takratno vodstvo RTV Slovenija, ki so ga sestavljali generalni direktor Anton Guzej, direktor radia Vinko Vasle in direktor televizije Jože Možina, ga je predlagalo za novega odgovornega urednika portala MMC. Urbanija za imenovanje, pričakovano, ni dobil podpore novinarjev, saj se je glas o njegovem delu hitro razširil po medijskih sferi. Vasle in Možina sta postopek preusmerila v imenovanje s pomočjo sveta zavoda, ki je imenovanje seveda podprl.

Kmalu po svojem prihodu na MMC je začel biti novo vojno z nekaterimi njemu neljubimi novinarji. Prišlo je do javnega obražunavanja. Da bi novinarji prikazali dvoličnost Urbanije, je eden izmed njih na spletu anonimno objavil dopisovanje sodelavcev portala. Zadevo je pod drobnogled vzela informacijska pooblaščenka, medtem ko je Urbanija kazensko ovadil takratnega generalnega direktorja Marka Fillija in devet novinarjev MMC, ki so bili po njegovem mnenju vpleteni v kriminalno dejavnost. Urbanija ovadenim očita deset kaznivih dejanj – od ogrožanja varnosti do šikaniranja in zlorabe položaja, celo poskusa tatvine, hudodelskega združevanja, javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Urbanija je na koncu dal odpoved, saj so mu prijatelji našli novo službo.

Tehnološki višek

Ko je Janeza Janša leta 2012 drugič prevzel vodenje vlade, je prek TSMedie, ki je del državnega Telekoma, štartal s projektom nove televizije. Za urednika informativne oddaje Danes na Planet TV pa je nastavil Urbanijo. Njegov pohod na Planet TV je trajal dve leti. Na dan, ko so v oddaji Danes predvajali prispevek o prepovedi maše za nerojene otroke in njihove starše, je dobil odpoved kot tehnološki višek.

Po neprijetnem slovesu se je umaknil v hribe, ustanovil je turistično podjetje, ki se ukvarja s trženjem planšarskih koč na Veliki planini. Pozneje je kot odgovorni urednik pomagal pri vzpostavitvi portala in televizije Nova24TV, nato pa je v hibernaciji na Veliki planini ponovno čakal na nov vpoklic. Dočakal ga je z imenovanjem za vršilca dolžnosti direktorja urada za informiranje, kjer se bo zaposlenim še močno kolcalo po Miru Petku.