Zasluge

FOTO: Predsednik republike virtualno vročil Jabolko navdiha

J.P.
29. 3. 2020, 11.23
Posodobljeno: 29. 3. 2020, 11.29
Deli članek:

Priznanje je vročil vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče kolikor je mogoče normalno.

Urad predsednika Republike Slovenije
Predsednik Borut Pahor med virtualno vročitvijo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači vročil priznanje Jabolko navdiha - vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče kar se da normalno. Vročitev je potekala brez prejemnikov priznanja in vabljenih gostov.

Urad predsednika Republike Slovenije
Vročitev je potekala brez prejemnikov priznanja ali vabljenih gostov.

Utemeljitev navajamo v celoti:

"JUNAKI ČLOVEČNOSTI IN UPANJA

Leto 2020 si bo zgodovina zapomnila kot leto nove nalezljive bolezni, ki je v izolacijo zaprla tretjino sveta.

Zato nikoli ne bomo pozabili vseh, ki od prvega dne naprej skrbite, da se življenje ni ustavilo.

Zaposleni v zdravstvu, zdravniki in medicinske sestre in vse zdravstveno osebje povsod po državi pomagate obolelim, razdajate svoje znanje in vsem dajete upanje.

Zaposleni v domovih za starejše, za osebe s posebnimi potrebami in v drugih ustanovah, ki za oskrbovance delujejo brez predaha, vzorno skrbite za najranljivejše in jim lajšate odsotnost njihovih najdražjih.

Prostovoljke in prostovoljci, v Rdečem križu, Karitas in vseh drugih združenjih in društvih svojo moč in čas namenjate vsakomur, ki vas potrebuje, ne da bi vprašali za tveganja in nevarnosti.

Iznajdljivost, s katero v teh dneh najdete poti do ljudi, je neverjetna.

Policisti, gasilci, reševalci, vojaki ter celotna civilna zaščita vestno opravljate vse svoje naloge kljub zelo posebnim pogojem dela.

Poštarji in pismonoše, skladiščniki, vozniki, peki, kuharji, kmetje, prodajalke in prodajalci skrbite, da nikoli ne zmanjka tistega, kar potrebujemo.

Delavci in delavke v proizvodnjah, ki niso obstale, delate, kakor bi bil običajen dan.

Še več, nekateri ste v tem času poprijeli za povsem drugo delo in izdelujete reči, ki so nujne zdaj.

Čistilke in smetarji ste nenadomestljivi.

Zaposleni v javnih in zasebnih službah zagotavljate, da vse deluje, kakor da ne bi bilo posebnih razmer - zaradi vas imamo vodo, elektriko, internet, ulice so urejene, ceste varne.

Učitelji, predavatelji in ravnatelji izumljate načine, da bi imeli učenci in študentje kljub temu, da ne morete do njih, radi šolo in znanje.

Znanstveniki in raziskovalci iščete rešitve, kako pomagati zdaj in kako se pripraviti na čas, ki prihaja.

Novinarji, uredniki in drugi sodelavci medijev se trudite, da se lažje znajdemo v dneh, ko imajo informacije posebno vrednost.

Glasbeniki, igralci in drugi umetniki nas bodrite, vaša ustvarjalnost nam pomaga ohranjati vedrino.

Veliko vas je, za mnoge med vami ne vemo. Vemo pa, da prav vsakomur izmed vas dolgujemo veliko hvaležnost in posebno spoštovanje.

Vi ste trden steber, ki podpira našo človečnost, in silna sapa, ki razpihuje plamen našega upanja. Ste naš navdih.

Vam je namenjeno Jabolko navdiha. V večno zahvalo vaši nesebičnosti in pogumu bo dobilo posebno mesto v Predsedniški palači."