Slovenija

MZZ in veleposlaništvo v Washingtonu pomagala vrniti 120 Slovencev iz ZDA

J.P./STA
28. 3. 2020, 21.48
Deli članek:

S slovenskega veleposlaništva v Washingtonu so sporočili, da se je na zunanje ministrstvo oziroma neposredno pri njih za pomoč pri vrnitvi v domovino doslej prijavilo okrog 300 Slovencev. Med njimi se jih je 120 že potrjeno varno vrnilo. Preostali so še v tranzitu ali si skušajo urediti prevoze.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Številke naraščajo, veliko pa se jih je vrnilo tudi samih brez pomoči. Veleposlaništvo v Washingtonu pomaga tudi pri vračanju Slovencev iz Mehike, Srednje Amerike in Karibov. Iz teh držav se je doslej prijavilo okrog 150 ljudi, nekaj manj kot 100 pa se jih je že vrnilo.

Veliko Slovencev živi v New Yorku, ki je žarišče koronavirusa v ZDA. Tam so doslej našteli več kot 112.000 okužb in več kot 1840 mrtvih zaradi koronavirusa. V državi New York je okuženih več kot 52.300 ljudi, umrlo pa jih je 603.

V mestu New York z več kot osmimi milijoni prebivalcev je več kot 29.000 okuženih in 517 mrtvih. Daleč za New Yorkom je sosednja država New Jersey z več kot 8800 okuženimi in 107 mrtvimi.

Newyorški Slovenci se morajo za pomoč obrniti na veleposlaništvo v Washingtonu, ker v mestu ob reki Hudson že več let ni konzulata. Deluje misija pri ZN oziroma diplomati delajo od doma.

Za obiske in maše je zaprta tudi slovenska cerkev sv. Cirila v East Villageu, kjer frančiškanski pater drži trdnjavo in vodi maše s pomočjo sodobne tehnologije na daljavo.

Za zdaj ni nobenih podatkov o tem, da bi se kdo iz slovenske skupnosti v New Yorku in okolici okužil s koronavirusom oziroma bi umrl. Druženja in komunikacija potekajo preko telefonov in družabnih medijev.

Po zagotovilih guvernerja države Andrewa Cuoma se nobenemu okuženemu ali bolniku ni treba bati, da bi ga zavrnili, ker nima zavarovanja. Za stroške naj bi poskrbela država. V New Yorku še ni poročil, da bi koga pustili bolnega ali umreti zaradi pomanjkanja zavarovanja, kar pa se drugje po ZDA dogaja.

V New Yorku trenutno še ne primanjkuje ničesar od osnovnih potrebščin razen seveda tistih, ki so zmanjkale takoj, ko je predsednik ZDA Donald Trump pred slabima dvema tednoma razglasil izredne razmere. To so zaščite maske, rokavice, sredstva za dezinfekcijo in večni toaletni papir. So pa na voljo papirnate brisače.

Prebivalci mesta večinoma upoštevajo navodila o socialni distanci. Predvsem na Manhattnu vsak večer ob 19. uri poteka ritualno ploskanje in vzklikanje podpore reševalcem, gasilcem, policistom in zdravstvenemu osebju z balkonov in oken visokih stolpnic.

Parki so sedaj bolj polni kot turistične znamenitosti, kot je Times Square, ki samevajo. Športnih aktivnosti razen teka, sprehoda in kolesarjenja v veliki večini ni. Župan Bill de Blasio je tam, kjer so na primer igrali skupinske športe, predvsem košarko, ukazal odstranitev košev.