Najbolj ranljivi

Okuženih že več kot 80 starostnikov v sedmih domovih za starejše

J.P./STA
28. 3. 2020, 18.47
Posodobljeno: 28. 3. 2020, 18.50
Deli članek:

V domovih za starejše po državi je bilo v petek okuženih 83 oskrbovancev in 23 zaposlenih. Danes so sicer okužbo zaposlene potrdili še v postojnskem domu Talita kum. Poleg domov v Metliki in Šmarju pri Jelšah, kjer imajo žarišči okužbe, so okužbe potrdili še v Ljubljani, Naklem, Horjulu in Ljutomeru.

Profimedia
Žarišči okužbe z novim koronavirusom sta v minulih dneh nastali v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah.

V Sloveniji je do zdaj zaradi covida-19 umrlo devet ljudi. Po navedbah vladnega urada za komuniciranje je šlo za starejše osebe s pridruženimi boleznimi.

Domovi starejših

Žarišči okužbe z novim koronavirusom sta v minulih dneh nastali v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Z okužbo oskrbovancev pa se trenutno soočajo še v petih zavodih, in sicer v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani, v enoti Naklo doma v Preddvoru, v domu Deos Horjul, v domu starejših Talita kum v Postojni in v Domu starejših občanov Ljutomer.

V slednjem so v petek na družbenem omrežju facebook zapisali, da so proti večeru dobili potrditev okužbe s covidom-19 pri dveh stanovalcih. O tem so takoj obvestili epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, od katerega so dobili navodila za nadaljnje ravnanje.

"Sprejeli smo vse predvidne izolacijske ukrepe, prav tako pozorno spremljamo zdravstveno stanje vseh stanovalcev. Po navodilu epidemiološke službe bomo odvzeli bris vsem, ki jih bo treba testirati. Trenutno imamo svoje opreme dovolj," so še zapisali.

Ostali stanovalci in zaposleni se po njihovih navedbah zaenkrat počutijo dobro. Svojcem so preko facebooka sporočili, da jih bodo individualno obveščali o vsaki spremembi zdravstvenega stanja stanovalcev. Prosijo jih tudi, naj glede počutja stanovalcev kličejo le enkrat dnevno na običajen način.