Nove informacije

Jelko Kacin posvaril pred stiskanjem na klopcah na Rožniku: na intenzivni negi 25 ljudi

J.P.
28. 3. 2020, 10.57
Posodobljeno: 28. 3. 2020, 20.00
Deli članek:

O aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom sta spregovorila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič ter vladni govorec Jelko Kacin.

STA
Jelko Kacin

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma povedal, da "stiskanje na klopcah na Rožniku" ne bo pripomoglo k zajezitvi novega koronavirusa. Pozval je k disciplini do sebe in drugih. "Od tebe in od mene je odvisno, ali bomo uspešni pri zajezitvi covida-19," če želimo, da slovenski zdravstveni sistem zdrži v prihodnjih dnevih in tednih.

Po tistem, ko se je vlada včeraj seznanila z obsežnim zakonskim besedilom, danes sledita razprava in usklajevanje. Je pa Vlada RS včeraj ob robu razprave o tem velikem paketu razpravljala tudi o ukrepih za zajezitev širitve virusa v domovih za starejše. "V tem trenutku imamo v bolnišnicah že 90 ljudi, od tega 25 na intenzivni negi," je povedal Kacin in dodal, da bodo v naslednjih dneh potekala usklajevanja ukrepov, da bi varovance domov starejših obvarovali pred vdorom novega koronavirusa.

Po novici o okužbi direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška je dejal, da so na blagovnih rezervah okuženi še trije zaposleni, ki zdaj delajo od doma. Ob tem je še dejal, da v vladi zaenkrat še ni okuženih. "Nobene drame ni, gospod Zakrajšek se dobro počuti in dela na domu," je poudaril.

Dobro poskrbljeno

Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada omejila izhode iz stanovanj le na najnujnejše. Po njegovih besedah bi to lahko nadzorovala mestna redarstva.

Trenutno je možnost vnosa okužba preko osebja, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič in dodala, da je za varovance sicer dobro poskrbljeno. Še vedno odhajajo na prosto, seveda s primernimi ukrepi. Nagovorila je tudi stanovalce - dejala jim je, da se morajo zavedati, da lahko z odhajanjem ven v trgovino, na banko, ogrozijo svoje sostanovalce. Za to naj zaprosijo člane osebja. 

Zanemarjeni niso niti njihovi socialni stiki. Nova tehnologija namreč omogoča odnose na daljavo, česar se poslužujejo.

Zaposleni si po novem razkužujejo obutev, manj je stikov med zaposlenimi; eden od ukrepov določa, da zaposleni med malico sedijo vsak za svojo mizo.

Domom z okuženimi varovanci bodo zaščitno opremo zagotovili v skladu z zmožnostmi, je še dejala Ribičeva.

Glede pomoči na domu je dejala, da izvajalci ministrstvo vestno obveščajo o potencialnih okužbah, ki jih zaenkrat še ni. Ko jo bodo potrebovali, bodo tudi dobili potrebno zaščitno opremo, je poudarila in dodala, da se jim za opravljeno delo obeta stimulacija.

Dotaknila se je tudi pomanjkanja zaščitne opreme v domu starejših v Šmarju pri Jelšah. Dostavili jim jo bodo takoj, ko bo to mogoče, je dejala.

Vračanje Slovencev

Kacin je v zvezi z evakuacijami dejal, da trenutno potekata dve, in sicer iz Skopja in Prištine. Na njih ni več kot pet Slovencev, vsi bodo dobili odločbo o karanteni.

Iz Zagreba pa bo poletelo letalo s španskimi potniki, ki se bo iz Madrida vrnilo tudi s Slovenci, Hrvati in Madžari. V času pisanja še ni imel potrditve, da po polet mogoč, je pa dejal, da bodo v karanteni na novi lokaciji.

Kacin je po koncu tiskovne konference dobil pisno potrditev, da »administrativnih zadreg (domnevno) ni več«. Kar pomeni, da danes letijo v Madrid, od koder bodo pripeljali tudi slovenske državljane.