Visoke vrednosti delcev PM10

Za motno ozračje je kriv saharski prah: "Tako visokih vrednosti pri nas nismo vajeni"

G.G./STA
27. 3. 2020, 16.14
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 16.31
Deli članek:

Nad naše kraje je prineslo saharski prah. Tokrat z vzhoda.

Dorian Dziadula / Meteovilles
Če ga bo veliko, ga bo opaziti tudi na avtomobilih (fotogragija je arhivska).
Delci, ki izvirajo iz saharskega prahu, se po sestavi med seboj razlikujejo, odvisno iz katerega dela Sahare pridejo. Tako imajo nekateri več železa, drugi manj, različni so tudi deleži aluminija, silicija in mangana. Ti delci se tudi razlikujejo od delcev, ki se pojavljajo v zimskem času zaradi kurjenja. Ne glede na sestavo pa vsi ti delci dražijo dihala.

Približno po 10. uri se je onesnaženost zraka z delci PM10 močno povečala. Ozračje je zelo motno, zrak pa bo slab še cel petek in v soboto. Visoke vrednosti so posledica saharskega prahu, so zapisali na Agenciji za okolje in prostor. Še en razlog, da minimizirano odhode iz hiše ali stanovanja. 

"Tako visokih vrednosti pri nas nismo vajeni," je pojasnila direktorica urada za stanje okolja pri agenciji za okolje Janja Turšič, ki takšnih izmerjenih vrednosti pravzaprav ne pomni.Na merilnih mestih po Slovenji so namreč danes izmerili tudi okoli 400 mikrogramov delcev PM 10 na kubični meter zraka. To je bistveno več od dnevne mejne vrednosti, ki je določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka.

Zaradi tolikšne onesnaženosti zraka z delci PM 10 naj se ljudje čim manj zadržujejo zunaj, odsvetovana je tudi športna ali druga fizična aktivnost na prostem. Delci PM 10 namreč dražijo sluznico dihal in lahko povzročajo vnetne reakcije. Situacija naj bi se izboljšala do nedelje.

Gre za pojav, ki ga v naših krajih zabeležimo nekajkrat na leto, ko pihajo močni južni vetrovi in se nad zahodnim Sredozemljem in severno Afriko oblikuje ciklonsko območje. Tokrat pa je prah prineslo z vzhoda, kar je po besedah Turšičeve nenavadno. n

Ker ga bo precej, ga boste lahko najverjetneje videli tudi na avtomobilih ali na snegu.

Arso
Vrednost delcev do 15. ure na merilnem mestu za Bežigradom. Podobno je drugod po Sloveniji,