Podarili bodo tudi to pomembno učinkovino?

Novartis Sloveniji podaril 500 tisoč zelencev in 2000 litrov razkužila

A.S./STA
27. 3. 2020, 14.17
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 14.17
Deli članek:

Farmacevtska družba Novartis je Rdečemu križu Slovenije in Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPM) podarila 500.000 ameriških dolarjev v pomoč njihovim prizadevanjem za omilitev epidemije novega koronavirusa. Ob tem so začeli proizvajati tudi razkužilo, ki ga podarjajo zdravstvenim domovom in domovom za upokojence, so sporočili iz družbe.

Reuters
Farmacevtska družba Novartis je Rdečemu križu Slovenije in Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPM) podarila 500.000 ameriških dolarjev v pomoč njihovim prizadevanjem za omilitev epidemije novega koronavirusa.

Novartis, v okviru katerega v Sloveniji delujejo Lek, Sandoz in Novartis Pharma Services, je v svoji globalni pobudi za odziv na pandemijo novega koronavirusa ustanovil sklad v vrednosti 20 milijonov ameriških dolarjev. Finančna podpora je namenjena državam in skupnostim po vsem svetu, ki jih je bolezen najbolj prizadela.

V okviru pobude so v Sloveniji namenili 400.000 ameriških dolarjev Rdečemu križu, 100.000 dolarjev pa so podarili ZMP. Za donacijo Rdečemu križu so se odločili po napotilu vlade. Rdeči križ bo sredstva sproščal glede na potrebe civilne zaščite. Z njimi bodo nakupili predvsem zaščitno opremo.

Donirali 200o litrov razkužila

Ker bodo posledice zdajšnjega stanja najbolj občutile že tako ranljive družbene skupine, med katere zagotovo sodijo otroci iz socialno ogroženih družin, se je Novartis odločil, da del donacije nameni ZMP. Zveza v tem času prednostno skrbi za zagotavljanje hrane ogroženim.

Poleg finančne donacije so v Novartisu v Sloveniji v teh dneh sami začeli proizvajati dezinfekcijsko sredstvo in ga skupaj z zaščitno opremo podarjajo zdravstvenim ustanovam in domovom starejših. Do danes so opremo podarili več kot 15 zdravstvenim domovom, bolnišnicam in domovom za starejše po vsej Sloveniji. Donirali so 2000 litrov razkužila.

Podarili bodo tudi to učinkovino

"Kot farmacevtsko podjetje imamo še dodatno odgovornost za varnost in zdravje ljudi, tako naših zaposlenih kakor bolnikov doma in po svetu. Zato je zagotavljanje proizvodnje življenjsko pomembnih zdravil ob upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa trenutno naša primarna naloga. Hkrati se zavedamo odgovornosti vseh nas, da po svojih najboljših močeh pomagamo najbolj ranljivim skupinam," je ob donacijah povedal predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo.

V družbi so sicer pred dnevi napovedali tudi, da bodo v sklopu preprečevanja širjenja koronavirusa podarili 130 milijonov odmerkov generične učinkovine hidroksiklorokin. Zdravila s to učinkovino, ki so namenjena zdravljenju malarije, se trenutno klinično preizkušajo kot morebitna zdravila za novi koronavirus.