o novih žrtvah poročajo iz Šmarij pri Jelšah in z Golnika

70 novih primerov okužb s koronavirusom, doslej umrlo devet ljudi

A.S.
27. 3. 2020, 11.41
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 15.20
Deli članek:

Število okužb narašča, to so najnovejše informacije. Danes je umrl en bolnik v Splošni bolnišnici Celje in en v Kliniki Golnik, v četrtek pa sta prav tako umrli dve osebi.

Bobo
Danes o novih smrtnih primerih poročajo iz Šmarij pri Jelšah in z Golnika (na fotografiji).

V sredo je bilo sicer potrjenih 36 novih okužb s koronavirusom, v prejšnjem obdobju pa 50.

V četrtek so našteli 70 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 632 primerov. Do četrtka so opravili 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. V zadnjem dnevu smo tako zabeležili doslej največji skok števila okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji. 

Število hospitaliziranih v tem trenutku znaša 90, 22 oseb je na oddelkih intenzivne nege, je na družbenem omrežju Twitter sporočila vlada.  V Sloveniji je vse skupaj doslej za covidom-19 umrlo devet ljudi. Danes je umrl en bolnik v Splošni bolnišnici Celje in en v Kliniki Golnik, v četrtek pa sta prav tako umrli dve osebi.

V celjski bolnišnici sta v četrtek in danes umrla oskrbovanca Doma starejših občanov Šmarje pri Jelšah, v Kliniki Golnik pa je danes umrla ena oseba. Po navedbah Ukoma gre za starejše osebe s pridruženimi boleznimi.

Kot so navedli na spletni strani Doma starejših občanov Metlika, so med zdravljenjem v bolnišnici za posledicami koronavirusa umrli štirje njihovi stanovalci. Štirje naj bi tako bili iz doma Šmarje pri Jelšah, umrl pa je tudi 67-letnik, ki je imel več pridruženih bolezni.

V Domu starejših občanov Metlika so sicer v sredo dodatne brise odvzeli 27 stanovalcem, pozitivih na okužbo z novim koronavirusom pa je bilo 18 brisov. Med zaposlenimi pa je osem okuženih z virusom covid-19, nobeden o teh se še ni vrnil v službo. Za zdravstveno stanje stanovalcev sicer skrbi zdravniška ekipa iz Splošne bolnišnice Novo mesto in zdravstvenih domov Novo mesto, Metlika in Črnomelj. V domu so ob vseh dozdajšnjih varnostnih ukrepih dodatno uvedli še merjenje telesne temperature. To vsem zaposlenim merijo dvakrat dnevno. V domu se "soočamo s potencialnim pomanjkanjem zaščitne opreme - količina zaščitnih plaščev za enkratno uporabo zadostuje samo še za tri dni". Svojce stanovalcev redno obveščajo o stanju njihovih bližnjih, poroča STA.

V UKC Maribor vse več ljudi na intenzivni terapiji, aktivacija FAZE 5

Krizni štab UKC Maribor je sicer danes sprejel sklep o aktivaciji FAZE 5, ki stopi v celoti v veljavo v ponedeljek, 30. marca. "Razlog je naglo večanje števila Covid-19 pozitivnih pacientov, predvsem tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo," so sporočili. Omenjena faza zajema naslednje ukrepe: delujejo le dežurne službe (urgentne operacije in urgentni ambulantni pregledi), ustavi se delovanje vseh ambulant (razen urgentnih), ustavi se ves operativni program, razen nujnih operacij (vključno s karcinomskimi operacijami), ustavi se vsa diagnostika (razen tiste, ki se opravlja v dežurni službi).