Niso zaklenjeni v sobe

Slovenci v velenjskem hotelu: ne ven, ljudje silijo noter!

J.P.
27. 3. 2020, 10.40
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 13.51
Deli članek:

Pred mikrofone sta stopila vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in vladni govorec Jelko Kacin.

STA
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma povedal, da je bil včerajšnji let, ki je iz Španije nazaj v Slovenijo ponesel 41 slovenskih državljanov, rizičen, zato so bili temu primerni tudi ukrepi. 14 dni karantene bodo preživeli v velenjskem hotelu Paka. Karantena bo uvedena tudi za vse druge Slovence, ki se bodo v prihodnjih dneh vračali iz kriznih območij. Eno takšnih je Španija, zato je svojce opozoril, naj bodo na to pripravljeni. Slovenija je sicer po Kacinovih besedah izdala 445 karantenskih odločb. 

Kacin se je mestu Velenje in njegovim prebivalcem zahvalil za solidarnost ter jih postavil kot vzgled za druga mesta, ki imajo proste kapacitete. "Takšne pobude nam bodo zelo olajšale vračanje Slovencev iz tujine," je poudaril.

Napovedal je, da bo kriza imela daljnosežne posledice, tudi za Slovenijo. Ker bo vlada na današnji popoldanski seji odločala o predlogih ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, popoldanske novinarske konference ne bo. Zasedala bo, dokler bo potrebno. Po Kacinovih besedah jo bodo najverjetneje zaključili jutri. "Če do 1. aprila zakona ne sprejmemo, se s tem ne bomo mogli pohvaliti," je dejal in dodal, da "Slovenija te zakone potrebuje, državljani pa še bolj".

Bobo
14 dni karantene bodo preživeli v velenjskem hotelu Paka.

Niso zaklenjeni

Več je o operacijah povedal vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. V Španiji je namreč še kar nekaj Slovenk in Slovencev, zato se bodo tovrstni leti opravljali skoraj dnevno.

Šter je včerajšnji let označil za nekaj posebnega. Ne le zaradi odločbe o karanteni, ampak tudi, ker je šlo za slovenske državljane, ki živijo v Španiji, ki pa se niso hoteli vrniti, ker so, zavedajoč se, da so na kužnem območju, hoteli zaščititi svoje svojce. Šter je gesto označil za zelo odgovorno. "Razmere v Španiji so se drastično poslabšale," je poudaril. "Tujim državljanom to predstavlja še dodatno velik problem. Tudi tam so se zaprli vsi hoteli, javne inštitucije in javne komunikacije." Zato so možnost, da se vrnejo v domovino, ko jim je to predlagalo tamkajšnje slovensko veleposlaništvo, sprejeli. Četudi je to pomenilo, da bodo morali v karanteno. "Bivanje v hotelu je pospremljeno z dostojnim standardom, postrežba pa je prilagojena razmeram v karanteni," je razložil. Hrano in pijačo jim dostavijo pred vrata, jih pa v sobe ne zaklepajo, je poudaril. Dali so jim le vedeti, da naj v teh 14 dneh ne prihajajo v stik z drugimi. Šter je dodal še, da ima predstavnik Civilne zaščite, ki je pred hotelom, več dela z ljudmi, ki hočejo v hotel, kot pa s tistimi, ki bi morda hoteli ven. Kot je dal vedeti, naj bi šlo za svojce ljudi v karanteni. Civilna zaščita je tudi tista, ki nudi oskrbo.

Jutri bo iz Madrida prišlo novo letalo. Na njem bodo Slovenci, bo jih med 40 in 45, in večje število drugih državljanov, ki bodo lahko zapustili letalo in se vrnili domov pod pogojem, da v Sloveniji na poti domov ne opravijo niti postavka. Slovenci pa bodo morali v karanteno. Iste obravnave so deležni tudi Slovenci, ki se vračajo z leti, ki jih organizirajo druge države. Nabor kapacitet za v domovino vračajoče se Slovence sicer še nastaja, je dejal Šter. 

Negodovanje

Pojasnil je tudi, da so imeli le 12 ur, da poskrbijo za nastanitev Slovencev, ki so se vračali iz Španije. Kacin je temu pristavil, da razburjenje v Velenju zato ni na mestu. "Ne gre za bolnike, ki bi bolehali in bi jih bilo potrebno sprejeti v bolnišnico. Za osamitev gre," je poudaril. Dodal je še, da hotela še niso plačali. Račun bo izstavilo podjetje Hisense Gorenje, lastnik omenjenega hotela. Na tem mestu je še enkrat pozval svojce ljudi, ki so jih rešili, naj darujejo na tekoči račun države, namenjen zbiranju sredstev. Šter je v zvezi s tem dejal, da lahko ljudje zahvale "kar v kot postavijo", kot je govoril njegov stari oče, sicer kovač. Nakazani denar bo namreč šel za tiste na prvi bojni liniji. Naj torej govorijo dejanja, ne besede.

Kako dolgo še?

Kacin je tudi posredno dal vedeti, kako dolgo bi lahko trajale trenutne razmere. Na novinarsko vprašanje je namreč odgovoril, da vrtci svojih vrat skoraj gotovo ne bodo odprli do 17. aprila. Če bo epidemija izzvenela v 14 dneh, se bodo takrat pogovarjali o nadaljnjem ravnanju.