Novi humanitarni poleti

FOTO: Reševalni poleti: Slovenci, ki so prileteli iz Madrida, v 14-dnevni karanteni

A.S./STA
27. 3. 2020, 09.43
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 09.43
Deli članek:

Vračanje Slovencev, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa obtičali v tujini, se nadaljuje tudi danes. Zgodaj davi se je posebnim humanitarnim letom iz Madrida v domovino vrnilo okoli 50 Slovencev in nekaj avstrijskih državljanov. V četrtek zvečer se je na pot podal tudi konvoj osebnih vozil s slovenskimi državljani iz Severne Makedonije.

Twitter
"Posadka letala je na poletu posebej zaščitena, ker je izpostavljena nevarnosti covid-19," je včeraj na twitterju zapisal Kacin.

Kot je na družbenem omrežju Twitter davi še zapisal uradni govorec vlade Jelko Kacin, so slovenski državljani, ki so prileteli iz Madrida, "že v karanteni na oni strani Trojan". V 14-dnevni karanteni bodo v velenjskem hotelu Paka, ki ga je vladi skupaj z vilo Herberstein v brezplačno uporabo ponudil kitajski Hisense kot lastnik velenjskega Gorenja. Za namestitev v karanteno so se oblasti odločile, ker Španija predstavlja visoko tvegano območje.

V četrtek zvečer se je na pot podal tudi konvoj osebnih vozil s slovenskimi državljani iz Severne Makedonije. Kot je tvitnilo slovensko veleposlaništvo v Skopju, so na pot pospremili konvoj z 10 slovenskimi osebnimi avtomobili, za nekaj ljudi pa so zagotovili prostor v avtobusu.

Novi humanitarni poleti

Zunanje ministrstvo medtem pripravlja nove humanitarne polete. V četrtek popoldne je ministrstvo sporočilo, da se zaradi velikega interesa pripravlja še en evakuacijski let iz Madrida. Predvidoma bo letalo proti Ljubljani poletelo v soboto. Pri tem pozivajo vse zainteresirane, naj se čim prej javijo slovenskemu veleposlaništvu v Madridu.

Napovedujejo tudi možnost evakuacijskega leta iz finske prestolnice Helsinki. Načrtujejo ga v naslednjem tednu, v obdobju med ponedeljkom in sredo. V primeru velikega interesa obstaja možnost tudi postanka v še kateri izmed nordijskih držav, so zapisali na spletni strani slovenskega veleposlaništva na Danskem.

Veleposlaništvo v Brasilii pa medtem ureja vse potrebno za vračanje zainteresiranih slovenskih državljanov iz Ekvadorja v Srednji Ameriki. Možni bodo trije leti, in sicer danes iz Quita preko Guayaquila v Frankfurt, v soboto in ponedeljek pa iz Quita preko Guayaquila v Madrid. Gre za posebne lete, vozovnice je možno rezervirati samo preko veleposlaništev, so opozorili.

Na zunanjem ministrstvu so poleg tega opozorili, da bo samo še danes možen direktni let iz Pariza v Zagreb. Od sobote bo mogoče v Zagreb priti le še posredno preko Amsterdama, Londona, Bruslja ali Frankfurta.