Kakšne bodo cene in ponudba po novem?

»Trg nepremičnin se bo po koncu epidemije nedvomno spremenil«

P.K.
28. 3. 2020, 07.00
Posodobljeno: 28. 3. 2020, 09.18
Deli članek:

Zgodilo se je nekaj, kar je naša življenja povsem obrnilo na glavo. Kakšne posledice bo trenutno dogajanje, ko se ubadamo z globalno grožnjo človekovemu zdravju, pustilo na gospodarstvu in drugih področjih, je težko napovedati.

Dreamstime
Dobra novica je, da je zelo mogoče, da bodo cene po epidemiji, padle, a kdo si bo takrat sploh lahko privoščil nakup nepremičnine?

A tako kot v drugih panogah gospodarstva bo tudi v nepremičninski panogi verjetno nastopila povsem nova dinamika. A kakšna?

To je za zdaj še težko napovedati, a nekaj stvari je že jasnih. Že zdaj je vpliv posledice na delo nepremičninskih agencij zelo velik. Ksenija Mihajlović, lastnica nepremičninske agencije Renex, nam je povedala, da se jim je posel povsem ustavil: »Glede na odlok vlade ne smemo delati, saj smo pri svojem delu v stiku z drugimi ljudmi. Edino, kar v teh dneh lahko izvajamo, je usklajevanje določenih zadev po telefonu ali elektronski pošti. Lahko objavljamo oglase nepremičnin, ki smo jih prevzeli v posredovanje pred uvedbo odloka, vendar trenutno, dokler se stanje ne umiri, ne moremo opravljati nobenih ogledov ali zaključkov poslov.« Poudarila je, da morajo, če želijo ostati na trgu tudi po epidemiji, trenutno precej oglaševati, ostati prisotni, kar pa za sabo potegne veliko stroškov.

Imajo zvezane roke

V tem trenutku torej ni mogoče ne kupiti ne najeti nepremičnine. Posel bi lahko zdaj izpeljali le, je pojasnila Mihajlovićeva,  če si je stranka nepremičnino že prej ogledala in lahko zdaj na daljavo, po elektronski pošti, zaključijo posel. »Nastane pa problem pri primopredaji, ker teh ne smemo izvesti, saj gre za fizičen kontakt,« je razložila.

»Mogoča je sicer sklenitev pogodbe ali drugega akta, če je izpeljan na daljavo.  Vendar v primeru kupoprodajnih pogodb ne more biti izveden celoten postopek, saj davčna služba ne bo odmerila davka na promet nepremičnin, prav tako ne delajo notarji, ki so potrebni za overovitev pogodb in vpise v zemljiško knjigo. Vse, kar se lahko dogaja zdaj, je le to, da si beležimo potencialne stranke in se z njimi dogovorimo, da jim bomo organizirali oglede nepremičnin, ko bo to spet mogoče.«

Počakajmo, da mine

»Tudi če bi stranka zdaj želela na ogled, mi kot nepremičninski posredniki tega ogleda ne smemo opraviti,« je povedala. Ogled bi načeloma lahko izpeljali prodajalec nepremičnine, njen lastnik in potencialni kupec oziroma najemodajalec in bodoči najemnik, je pojasnila Ksenija Mihajlović, saj kontakt med državljani ni prepovedan (v nasprotju z odlokom o prepovedi ponujanja storitev bi bilo, če bi ogled izvajal posrednik oziroma nepremičninska družba), »vendar pa v naši agenciji odsvetujemo, da bi v tem času v neposreden stik stranke stopale same, saj moramo vsi skupaj delovati v smeri zajezitve širjenja virusa«.

Apartmaji, ki to več niso

Ker je povsem zamrznil tudi turizem, nas zanima, kaj je z nepremičninami, namenjenimi za turistično oddajo. Mihajlovićeva z nepremičninskimi kolegi ugotavlja, da za zdaj še niso dobili ponudb, da bi posredovali pri oddaji »turističnih« nepremičnin v dolgoročnejši najem. »Se pa lahko zgodi, da bo po koncu epidemije kar nekaj teh stanovanj na prodaj ali pa jih bomo oddali dolgoročnim najemnikom. To utegne povzročiti tudi nekaj sprememb na nepremičninskem trgu, saj se bo ponudba stanovanj povečala, kar bo z ekonomskega vidika lahko pomenilo srečo za potencialne kupce in najemnike.«

Tako njena kot druge agencije bodo zaradi trenutnega stanja verjetno utrpele precejšnjo poslovno škodo. Sogovornica meni celo, da se večina ta trenutek še niti ne zaveda povsem razsežnosti vpliva epidemije. Veliko je, kot je povedala, odvisno tudi od tega, koliko mesecev ne bodo mogli delati.

Velik pretres

»Trg nepremičnin se bo po koncu epidemije nedvomno spremenil. Ne vemo točno, kako drastično, saj gospodarstvo takšnega šoka, da se je dobesedno ustavil večji del ekonomije, še ni doživelo. Predvidevam, da se bo zmanjšal delež najetih poslovnih nepremičnin, nekatera podjetja utegnejo ugotoviti, da je lahko enako ali bolj učinkovito delo od doma, prav tako se bo padec cen poznal pri stanovanjskih nepremičninah. Kupci se bodo v nestabilnih razmerah težje odločali za kredite in večje nakupe, kar bo ob povečani ponudbi in zmanjšanem povpraševanju vodilo v zniževanje cen nepremičnin. Ekonomska negotovost, strah pred izgubo službe, strah pred ponovitvijo situacije ... bodo vplivali na nakupe in najemanje kreditov, ki jih bo ne glede na situacijo enkrat treba povrniti. Menim, da nas bo čakalo izjemno zanimivo obdobje, polno novih izzivov.«

Osebni arhiv
Ksenija Mihajlović, lastnica nepremičninske agencije Renex.