Četrtina poslancev SDS z novimi službami v javni upravi

SDS deli službe svojim podpornikom in simpatizerjem

Mihael Korsika
27. 3. 2020, 19.30
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 20.22
Deli članek:

Med epidemijo covida-19, ko so bile uči javnosti usmerjene v krizni štab za obvladovanje zdravstvene krize, je vlada Janeza Janša v miru nadaljevala kadrovanje. Pet poslancev SDS je dobilo nove službe v državni upravi, pozabili pa niso niti na najbolj zveste podpornike in simpatizerje.

STA
Franc Kangler, Jelka Godec in Damjan Damjanovič.

Tretja vlada Janeza Janše se je morala takoj spopasti z epidemijo koronavirusne bolezni v Sloveniji in je že na prvi seji ustanovila krizni štab. Ta je bil po uradnih pojasnilih namenjen prehodnemu obdobju, da lahko ministri normalno prevzamejo posle, a se zdi, da ga je vlada potrebovala tudi zato, da je lahko nemoteno v času, ko je bila javnost osredotočena na epidemijo, na odgovorne položaje v državni upravi začela nastavljati svoje ljudi.

V prvih 12 dneh je koalicija SDS, NSi, SMC in Desus tako zagotovila drugo zaposlitev najmanj 50 ljudem, izmed katerih jih je nekaj prevzelo funkcijo državnega sekretarja.
Največja vladna stranka SDS je očitno vse moči usmerila v prizadevanja, da bi po naslednjih volitvah uspela sestaviti vlado, saj so popolnoma »opustošili« poslansko skupino, v kateri praktično ni več prvokategornikov.

Četrtina poslanske skupine SDS

Nove zaposlitve je v državni upravi dobilo pet poslancev, šest, če upoštevamo še predsednika SDS in vlade Janeza Janšo. Skupno torej 24 odstotkov poslancev SDS, ki so bili na predčasnih volitvah leta 2018 izvoljeni na njeni kandidatni listi.
Kot zadnjo iz peterice je vlada na sredini dopisni sejo Jelko Godec imenovala za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade. Godčeva je »zaslovela« kot vodja dveh parlamentarnih preiskovalnih komisij, ki sta se ukvarjali z javnimi naročili v zdravstvu, a za zdaj ni jasno, za katero področje bo pristojna v Janševem kabinetu.

Godčevo sicer v Janševem kabinetu že dober teden čaka njen nekdanji poslanski kolega Žan Mahnič, ki ga je vlada na ustanovni seji imenovala za državnega sekretarja za nacionalno varnost.

Tretjega poslanca, Franca Breznika, je vlada prav tako na dopisni seji imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve, kjer to funkcijo že opravlja nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Bolj izkušenima Andreju Širclju in Zvonko Černaču sta pripadla pomembnejša položaja, prvi je postal finančni minister, drugi pa minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Brez nagrade ni ostal niti Božo Predalič, ki ga je Janša ponovno postavil za generalnega sekretarja vlade.

Nagrajevanje podpornikov

Največja vladna stranka je poskrbela tudi za podpornike in javne simpatizerje SDS. Novo službo so tako uredili nekdanjemu njihovemu poslancu in nekdanjemu predstavniku stranke za odnose z javnostmi Miru Petku, a le za kratek čas.

Vlada ga je na ustanovni seji imenovala za vršilca dolžnosti direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom), a mu je, kot je videti, našla drugo funkcijo. Teden dni pozneje ga je namreč že razrešila in na mesto vršilca dolžnosti imenovala nekdanjega urednika Uroša Urbanijo, ki je bil prvi odgovorni urednik televizije in portala Nova24.

Med simpatizerji SDS z novimi službami so še nekdanji direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, ki ga je s tega mesta leta 2017 razrešil tedanji minister za kulturo Tone Peršak, ker je Damjanovič med drugim kršil obveznosti dobrega poslovanja.

Damjanovič, ki je sicer širšemu občinstvu poznan tudi iz televizijskih oddaj, kot sta bili X Factor Slovenija in Slovenija ima talent, je bil izvršni direktor Nova24TV in predsednik kulturnega foruma SDS. Damjanovič se je na lokalnih volitvah leta 2014 kot »neodvisni« kandidat s podporo SDS podal v župansko tekmo v prestolnici in izgubil.