Obisk ministrov

Dom v Šmarju pri Jelšah kljub okužbam zgledno organiziran

B.K./STA
26. 3. 2020, 19.16
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 19.24
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo Janez Cigler Kralj sta danes obiskala Šmarje pri Jelšah. Ogledala sta si dom upokojencev, kjer so potrdili 32 okužb s koronavirusom, dva oskrbovanca z okužbo pa sta umrla. Pohvalila sta organizacijo dela in sodelovanje s štabom civilne zaščite, opozorila pa sta na kadrovsko podhranjenost.

DSO Šmarje pri Jelšah
Oboleli sostanovalci so izolirani v ločenih prostorih, ki so urejeni v skladu z navodili.

Gantar je s stanjem v domu zadovoljen. Za oskrbovance je dobro poskrbljeno, skladno z navodili so tisti s potrjeno okužbo ločeni od drugih. Zagotovljena je tudi ustrezna strokovna pomoč na primarni in po potrebi tudi sekundarni ravni, je ugotavljal na popoldanski novinarski konferenci po ogledu stanja na terenu.

Ob tem je minister pojasnil, da tudi vsi okuženi oskrbovanci ne sodijo v bolnišnico, dokler znaki bolezni niso izrazitejši. Tudi zato jih v domu stalno spremljajo zdravstveno stanje oskrbovancev. To so starejši ljudje, ki so vajeni svojega okolja. Hospitalizacija za enako oskrbo, kot se je deležni v domu, ne bi bila smiselna, ampak bi po ministrovih besedah predstavljala dodaten stres.

"Stanovalci izjemno dobro in strpno prenašajo težke razmere in izolacijo. Zaposleni v domu jim po svojih močeh omogočajo stik s svojci prek telefonskih in video povezav," je povedal Cigler Kralj.

V domu v Šmarju so do zdaj okužbo s koronavirusom potrdili pri 32 oskrbovancih. Po Gantarjevih besedah lahko pričakujemo, da bo v prihodnjih dneh kakšen lahko tudi resneje zbolel. Po njegovi oceni je sedanje število okuženih v domu posledica obdobja, ko še ni bilo uvedenih nobenih ukrepov, niti omejitev obiska. Glede na inkubacijsko dobo virusa pa bodo v prihodnjih dneh lahko videli, kako učinkoviti so bili sprejeti ukrepi.

Sicer pa je Gantar pohvalil organizacijo doma, ki po njegovih besedah predstavlja model, po katerem se bodo lahko zgledovali v bodoče. Ob tem je opozoril, da je tako zdravstveni sistem kot sistem domov za starejše in drugih socialno-varstvenih zavodov močno kadrovsko podhranjen.

V Šmarju se zato skupaj z lokalnim štabom civilne zaščite že pripravljajo na morebitno pomanjkanje kadra, je pojasnil Cigler Kralj. Sodelovanje je ministroma danes predstavil župan Matija Čakš, Cigler Kralj pa ga je označil za zgledno. "To je vzorčni primer za sodelovanje domov za starejše z lokalnimi štabi civilne zaščite," je dodal.

V domu in štabu civilne zaščite so zaposlenim v domu in drugim, ki delajo na terenu, uspeli zagotoviti možnost pogovora s psihologi. "Duševne stiske se z vedno več primeri bolezni krepijo in je nanje treba ustrezno odgovoriti. Ta možnost pogovora marsikomu zelo pomaga, da se razbremeni," je ocenil minister.

Ker je delo vseh v domovih za starejše in drugih zavodih bistvenega pomena, je Cigler Kralj vse državljane še pozval, da zaposlenim pomagajo pri tem, da bodo ti lahko strokovno in nemoteno opravljali svoje delo.

Vse prostovoljce, ki bi želeli pomagati, je napotil k predstavnikom lokalnih štabov, ki bodo organizirali delo. Po njegovih besedah je namreč treba zagotoviti, da bo pomoč centralizirana ter da bodo posamezniki ustrezno poučeni in usmerjeni.