Koronavirus

Šesti umrli je bil kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi

G.G.
26. 3. 2020, 15.35
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 15.43
Deli članek:

"Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših iz Metlike, okužen z novim koronavirusom, sicer kroničen bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi," je dejala predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V Sloveniji je pred tem umrlo že pet bolnikov s potrjeno okužbo, tudi dva oskrbovanca metliškega doma.

Na Infekcijski kliniki se sicer zdravi 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije. Eden od bolnikov v enoti intenzivne terapije je bil ekstubiran, torej ne potrebuje več umetne ventilacije, kar je "izredno dobra novica, ki smo jo komaj čakali," je povedala Tatjana Lejko Zupanc.

Postelje pripravljene tudi na ortopedski kliniki

Na ortopedski kliniki pripravljamo posteljne kapacitete, saj pričakujejo, da bo klinika na Japljevi  kmalu postala premajhna. Zaenkrat imajo pripravljenih 20 postelj, po potrebi se bo to še širilo.

Napovedi za vnaprej so nehvaležne, počakati je treba na naslednji teden. "To bo kritično, potem pa se bomo nekoliko lažje orientirali, vsekakor pa ne bo konec čez noč. Vsi bolniki na intenzivni terapiji potrebujejo kar nekaj tednov, da jih nehamo umetno predihavati, tudi bolniki na oddelkih potrebujejo kisik, hospitalizacije so kar dolge, zato se število bolnikov tudi širi," pojasnjuje Lejko.

Upokojenci ne takoj na banko

Ob tem pozivajo upokojencem, ki jim bodo v naslednjih dneh nakazali pokojnine, naj ne hodijo v banko. "Nihče vam ne bo odvzel tega denarja. Če ga ne potrebujete nujno, ne hodite v javnost, če se le da, skušajte plačati račune po elektronski poti, sicer pa naj gre po denar kateri od vaših svojcev, ki je manj ogrožen," je povedala zdravnica, ki je ponosna na vse ljudi, ki so zaposleni na kliniki. "Zelo dobro sodelujejo tudi ostali na UKC LJ, ki se je ponovno izkazal kot bolnišnica najvišjega ranga. Naši zdravniki so pod stresom, delajo cele dneve, veliko so dežurni, imajo doma družine, jasno, da je to za njih stresno, a ta hip smo še zelo optimistični," zaključuje dr. Lejko.