Staknili glave

Štirje predsedniki na izrednem srečanju. Pahor: Sovpadle bodo tri krize

J.P., A.S.
26. 3. 2020, 12.45
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 14.38
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je za danes sklical izredno srečanje s predsedniki DZ, vlade in DS, Igorjem Zorčičem, Janezom Janšo in Alojzem Kovšco.

STA
Izredno srečanje štirih predsednikov

Gre za prvo srečanje štirih predsednikov po nedavni izvolitvi nove vlade in novega predsednika državnega zbora, so v napovedi srečanja spomnili v uradu predsednika republike. Srečanje štirih predsednikov sicer tradicionalno poteka enkrat letno, v decembru.

Vlada je že predstavila zakonodajne smernice za blažitev posledic epidemije koronavirusa za prebivalce in gospodarstvo, tudi za samozaposlene. Zakonodajni sveženj namerava potrditi v petek.

Tri krize

Potrebno bo smotrno razmeščanje slovenskih resursov - v naslednjih mesecih, morda letih, je dejal predsednik države Borut Pahor. Obeta se nam recesija in ilegalne migracije. Sovpadle bodo torej tri krize, zato je pozval k sodelovanju. Ukrepati je potrebno učinkovito, a tudi demokratično, da ne bo upada zaupanja v demokratične institucije. "Kot bomo preživeli krizo, tako bomo živeli po njej," je ob tem poudaril. 

Predsednik države je poleg tega izpostavil tudi, da podpira aktivacijo 37. člena zakona o obrambi, in sicer, da vojska priskoči pomoč pri varovanju meje.

Kot je dejal Pahor, so danes želeli ugotoviti, ali je treba kaj prilagoditi, da bi bile vse odločitve lahko sprejete hitro in v skladu z ustavo in zakoni. Po njegovih besedah je "izjemnega pomena, da to krizo, zdravstveno in socialno rešujemo po demokratični poti, da se spoštujejo vsi standardi," je dejal. "Kot bomo preživeli krizo, tako bomo živeli po njej," je ob tem poudaril.

Predsednik države Borut Pahor je v imenu vseh štirih izrazil občudovanje, da je velika večina ljudi v Sloveniji "razumela, da skrbimo drug za drugega in s tem kažemo solidarnost".

Pohitritev procesov

Predsednik Državnega zbora (DZ) Igor Zorčič je poudaril, da DZ oziroma zakonodajna veja oblasti skrbi, da je v teh razmerah kolikor se da učinkovita, da pa pri tem ne trpijo demokratični procesi. Eden glavnih izzivov pri delu DZ v takšnih razmerah je, kako ohraniti delovanje, če bi prišlo do izpada števila poslancev zaradi zdravstvenih razlogov. Poslovnik namreč sej po videokonferenčnem sistemu še ne omogoča, zato je potreben sprememb.

Pri zakonih, ki spadajo v sklop 90. člena Ustave RS, upajo, da bi bodo lahko pohitrili procese, sploh razglasitve. To so vprašanja, ki jih naslavljajo, da bi bili čim bolj učinkoviti. "DZ deluje najbolj normalno," je še dejal. 

Daniel Novakovič - STA
Predsedniki so govorili o delovanju političnih institucij v času krize, o njihovem sodelovanju in skupnih prizadevanjih za politično enotnost za usklajeno delovanje.

Vsi možni ukrepi

Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma dejal, da bijemo bitko s časom. Kar lahko naredimo, je tisto, kar bo na koncu reševalo življenja in ohranjalo moči zdravstvenega osebja. Vlada sprejema vse možne ukrepe, ki so tudi izvedljivi. Delovanje je označil za učinkovito in usklajeno in poudaril, da je treba ohraniti sposobnost delovanja vseh institucij .

"Vlada sprejema vse možne ukrepe, ki imajo za sabo tudi realno pokritje, v tem smislu, da jih lahko izvajamo. Gre za učinkovito in usklajeno delovanje. S tega vidika je bil tudi ta sestanek koristen. Treba je ohraniti sposobnost delovanja vseh institucij. Državni zbor je pri nekaterih zadevah ključna institucija," je navedel Janša. Povedal je, da si največjo zahvalo zaslužijo zdravstveni delavci in tisti, ki skrbijo za najbolj ogrožene skupine. 

Pravilna uporaba zaščitne opreme je ključnega pomena, je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Spregovoril je tudi, da Slovenske vojske trenutno na ulicah ne potrebujemo, so pa večje potrebe na južni meji. Napovedal je, da bo v prihodnjih tednih na preizkušnji marsikaj in razkril, da prvi bolnik, ki je potreboval "umetna pljuča", teh ne potrebuje več, kar pomeni, da je bolezen obvladljiva in da so v teh časih tudi dobre novice. Težava je predvsem to, da ni kapacitet, če bo okužb preveč. Zmanjševanje le-teh zato dejansko rešuje življenja. Tedni pred nami bodo tako odločilni. 

Ker proizvodnih kapacitet, ki bi lahko zadostile povpraševanju, ni, je treba biti, tako Janša, tudi pragmatičen. "Zagnali smo lastno produkcijo," je dejal, "marsikaj se da narediti, v marsikateri občini so sami začeli šivati maske, ker za zaščito nas, ki ne delamo v zdravstvenem sistemu, maska, narejena na Kitajskem ni nujna." Po njegovih besedah v Evropi trenutno ni nikogar, ki bil imel več kot dovolj zaščitne opreme, lastno produkcijo pa bomo potrebovali tudi pozneje.

Vrtci, šole in druge podobne ustanove bodo ostali zaprti do nadaljnjega, je dejal predsednik vlade in se zahvalil vsem tistim šolam, ki so omogočile, da vsaj del pouka poteka na daljavo.

Odrekli so se vetu

Predsednik Državnega sveta (DS) Alojz Kovšca pa je oznanil, da je DS sprejel odločitev, da se odreče vetu na napovedani sveženj interventnih ukrepov. Mišljeni so za meseca april in maj.