Z VSEH VETROV

Kdo so veliki rešitelji slovenskega naroda?

Žiga Kariž
27. 3. 2020, 06.50
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 07.53
Deli članek:

Da bi preprečili propad slovenskega gospodarstva, je vlada sestavila ekspertno skupino, ki je pripravila nabor ukrepov, ki nam bodo pomagali prebroditi gospodarsko krizo. Predstavljamo zbrane strokovnjake.

Bobo
Ekspertna skupina je pripravila nabor ukrepov, ki nam bodo pomagali prebroditi gospodarsko krizo.

Predstavljamo vam 13 slovenskih strokovnjakov in strokovnjakinjo, ki so predlagali ukrepe, ki bodo pomagali k ublažitvi posledic epidemije koronavirusa in ohranitvi slovenskega gospodarstva.

STA
Matej Lahovnik

Matej Lahovnik

Matej Lahovnik je nekdanji član Liberalne demokracije Slovenije. Leta 2004 je bil izvoljen v Državni zbor Republike Slovenije. Leta 2006 je izstopil iz Liberalne demokracije Slovenije. Leta 2007 je bil soustanovitelj politične stranke Zares  – nova politika. Po parlamentarnih volitvah leta 2008 je bil imenovan na mesto ministra za gospodarstvo. Julija 2010 je izstopil iz stranke Zares in z mesta ministra za gospodarstvo. Je avtor zakona, ki je omejil plače direktorjev v državnih in javnih podjetjih.

STA
Mojmir Mrak

Mojmir Mrak

Mojmir Mrak je doktor ekonomije ter raziskovalec in redni profesor za področje mednarodnih financ na Ekonomski fakulteti in Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, predava tudi na univerzah na Dunaju, v Sieni in Podgorici. Med letoma 1992 in 1996 je s pooblastilom slovenske vlade vodil pogajanja o delitvi dolgov nekdanje Jugoslavije, sodeloval je tudi pri pogajanjih ob pridruževanju Evropski uniji in je eden treh avtorjev slovenske pristopne strategije.

STA
Marko Jaklič

Marko Jaklič

Marko Jaklič je profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je predstojnik Inštituta za socioekonomsko in poslovno evalvacijo. Bil je ali je član več nadzornih svetov podjetij in bank. Je izobraževalec članov nadzornih svetov ter predavatelj in član izpitne komisije za certifikat pri Združenju nadzornikov Slovenije, kjer je tudi vodja Programskega sveta.

STA
Dušan Mramor

Dušan Mramor

Dušan Mramor je redni profesor financ na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na tej fakulteti je tudi doktoriral. Je svetovalec Svetovne banke ter drugih podjetij in bank. V času vlade Antona Ropa v letih od 2002 do 2004 je bil minister za finance, prav tako v času vlade Mira Cerarja do leta 2016, ko je odstopil zaradi zdravstvenih težav.

STA
Janez Šušteršič

Janez Šušteršič

Janez Šušteršič je doktor ekonomije in univerzitetni profesor. Med letoma 2001 in 2007 je bil direktor UMAR, član Državljanske liste Gregorja Viranta ter finančni minister v drugi vladi Janeza Janše. Trenutno je zaposlen v podjetju RE-FORMA, d. o. o., ki se ukvarja z raziskovalno in razvojno dejavnostjo na področju družboslovja in humanistike.

Mediaspeed
Žiga Turk

Žiga Turk

Žiga Turk je redni profesor na univerzi za gradbeništvo in geodezijo. V prvi vladi Janeza Janše je zasedal položaj ministra brez resorja, pristojnega za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije ter gospodarskih in socialnih reform. V drugi vladi Janeza Janše je bil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Iz stranke SDS je izstopil dan pred zadnjimi evropskimi volitvami, na katerih za mesto evroposlanca kandidiral na listi stranke NSi.

STA
Igor Masten

Igor Masten

Leta 1999 je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, leta 2004 še doktoriral iz ekonomije na Evropskem univerzitetnem inštitutu z disertacijo Monetarna politika in napovedi v novih članicah EU. Od leta 2000 je zaposlen na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je redni profesor. Leta 2009 je bil v nadzornem svetu Nove Ljubljanske banke.

STA
Sašo Polanec

Sašo Polanec

Sašo Polanec je profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Področja njegovih raziskav vključujejo obnašanje podjetij, velikostne porazdelitve podjetij, določanje menedžerskih plač, odločitve zaposlenih za upokojevanje, dekompozicije agregatne produktivnosti in ekonomika izobraževanja.

STA
Jure Knez

Jure Knez

Jure Knez je solastnik podjetja Dewesoft, ki se ukvarja z razvojem in trženjem programske opreme za tehnične meritve. Podjetje ima podružnice v kar 15 državah, njihove produkte pa uporabljajo tehnološko najbolj napredna podjetja in ustanove, od ekip formule 1 do Nase.

STA
Dušan Olaj

Dušan Olaj

Dušan Olaj je lastnik podjetja DUOL, ki je pionir na področju napihljivih konstrukcij. Njihove izdelke najdemo po celem svetu od Afrike do Azije. Več kot 1500 izdelkov stoji v 50 državah sveta, aktivno pa delajo tudi na tem, da bodo njihovi napihlljivi habitati prišli celo na Mars.

STA
Ema Pogačar

Ema Pogačar

Ema Pogačar je diplomirana ekonomistka ter lastnica in prvo ime podjetja Conditus, ki se ukvarja s proizvodnjo tradicionalnih slovenskih slaščic in peciv. Pred tem je več let delovala na področju turizma. Leta 2018 je bila izbrana za podjetnico leta.

STA
Tomaž Štih

Tomaž Štih

Tomaž Štih je računalniški inženir, ki je svojo karierno pot začel v podjetju Ultra, delal v Nemčiji in Švici. Je ustanovitellj libertalnega kluba Svetilnik in je bil član Državljanske liste Gregorja Viranta.

STA
Ivan Simič

Ivan Simič

Ivan Simič je priznan davčni svetovalec, nekdanji direktor Davčne uprave Slovenije (danes FURS) in celo najvišjega davčnega organa Srbije (Poreska uprava Srbije), bil je tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije.