Trnova pot domov

FOTO: "To je popolnoma nerazumno. Katera država ne sprejema svojih ljudi"

S.R./J.P./STA
25. 3. 2020, 17.24
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 19.44
Deli članek:

Na popoldanski novinarski konferenci "na daljavo" sta aktualno stanje v zvezi z epidemijo koronavirusne bolezni pojasnila nekdanji uradni govorec kriznega štaba, zdaj uradni govorec vlade Jelko Kacin in vodja Konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Bobo
Konvoj srbskih državljanov se vrača v domovino.

Kot je uvodoma pojasnil Kacin, so državljani Srbije, ki so na poti v domovino obtičali v Sloveniji, žal še vedno na ozemlju Slovenije. V času novinarske konference je konvoj sicer že odpeljal proti Hrvaški. Gre sicer za zahtevno, a uspešno diplomatsko akcijo treh držav. Kdaj bodo ti prispeli v domovino, zaenkrat še ni mogoče povedati, je dodal Kacin. Šter ga je dopolnil, da gre za več kot 350 oseb, ki se v Srbijo vračajo iz različnih držav članic EU, mnogi med njimi pa so na poti že pet, šest tudi sedem dni, zato je "pomembno, da jim pomagamo čim prej priti do cilja." Gre večinoma za delavce in njihove družinske člane, ki so se s svojimi vozili vračali iz zahodne in srednje Evrope proti Srbiji, ko je ta minuli konec tedna zaradi krize s koronavirusom zaprla meje za vse prišleke, tudi za svoje državljane.

Na pot so se srbski državljani odpravili z lastnimi vozili, pri čemer so se nekateri tudi pridružili drugim. V prvem konvoju, ki je na pot krenil okoli 18. ure, je okoli 50 do 60 osebnih vozil in kombijev, varuje pa jih približno deset policijskih vozil. Konvoj bodo pospremili do Obrežja na meji s Hrvaško, nato pa ga predali hrvaškim policistom. Ti pa ga bodo potem spremljali do meje s Srbijo. 

Bobo
Konvoj srbskih državljanov se vrača v domovino.

Podoben scenarij se obeta še za četrtek, ko naj bi Slovenijo zapustila še druga skupina približno 200 srbskih državljanov, ki je ostala ujeta v Sloveniji. Kdaj naj bi ta konvoj odšel na pot, še ni jasno. Naj bi pa med obema konvojema minilo najmanj 12 ur, je dopoldne nakazal notranji minister Aleš Hojs. Srbski državljani pa bodo medtem počakali v dvorani Ježica. 

Kot je za STA pojasnil Stojan Mirić, eden od srbskih delavcev, ki se je znašel v tej situaciji, je zanje res dobro poskrbljeno. Povedal je, da se je sam vračal z gradbišča v bavarskem mestu Ingolstadt, kjer so zaradi uvedbe izrednih razmer v Nemčiji zaradi koronavirusa delo ustavili. V Sloveniji sicer ima stalno prebivališče, vendar ne tudi sredstev za preživljanje, zato se je odločil, da se vrne v domovino. Vendar je Srbija medtem zaprla meje tudi za lastne državljane, kar se mu zdi popolnoma nerazumljivo. "To je popolnoma nerazumno. Katera država ne sprejema svojih ljudi," je bil kritičen do lastne države. 

Po napovedih bodo morali vsi, ki bodo prišli do meje s Srbijo, v 28-dnevno karanteno. Mirić ni seznanjen s podrobnostmi te zapovedi, upa pa, da mu bodo dovolili, da gre v samoizolacijo v lastni hiši. "Ker nisem bolan, ne vem, zakaj bi bil v karanteni z ljudmi, ki imajo virus," je dejal. Kaj jih pa dejansko čaka, bodo videli, ko bodo prišli na mejo, je dejal.

Vračanje Slovencev

STA
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter.

Ministrstvo še vedno išče rešitve tudi za vrnitev Slovencev. Šter je dejal, da se jim javlja vedno več ljudi, ki so še vedno v tujini. Številni se vračajo s prevozi, ki jih organizira Ministrstvo za zunanje zadeve, veliko pa jih pride tudi z uporabo rednih letalskih linij. V zadnjih dneh se je po navedbah Štera sicer vrnilo nekaj tisoč Slovencev. "Meje za naše državljane bodo vedno ostale odprte," je dejal.

"Šter tega ne bo povedal, jaz pa mislim, da je prav, da se pove," ga je nato dopolnil Kacin. Slovenija teh poletov ne bo zaračunavala in jih niti ne more zaračunavati, je nadaljeval ter pojasnil, da pa lahko tisti, ki jih na ta način pripeljejo domov, njihovi svojci in prijatelji, donirajo drugim, ki so pomoči potrebni. Vlada bo zato odprla transakcijski račun, na katerem bo zbirala te donacije. Za doniranje naj bi se po Kacinovih besedah zanimalo tudi veliko slovenskih podjetij. "Gre za finančna sredstva, ki jih bomo v prihodnosti še zelo zelo potrebovali," je še dodal. Številko transakcijskega računa bodo predvidoma predstavili že jutri. 

Bobo
Konvoj srbskih državljanov se vrača v domovino.

Bolj ugodne priložnosti ne bo

Po Šterovih besedah bo evakuacijsko reševanje trajalo, dokler bodo lahko pomagali Slovencem v tujini. Je pa res, da so nekaj držav že "zaprli", ker ni bilo interesa, "da bi se ljudje usedli na avion". Tako je pred dnevi iz Združenih držav Amerike odletelo slovaško letalo, kar je izkoristilo le nekaj slovenskih državljanov, je dejal Šter in poudaril, da tisti, ki čakajo na bolj ugodne priložnosti, čakajo zaman. S tem v zvezi je omenil države Latinske Amerike, od koder Evropejce izganjajo na način, da jim za odhod odmerijo en dan.

Pojasnil je tudi, da trenutni zrakoplovi, ki so Sloveniji na voljo, lahko pokrijejo kvečjemu območje Evropske unije.

Dotaknil se je tudi tveganja, ki ga predstavljajo povratniki. Kot je dejal, strokovnjaki dosledno izvajajo zdravstveno kontrolo, a da tveganja pač ni mogoče izničiti. Vsem priporočijo 14 dni samoizolacije, posebna navodila izdajajo po potrebi.

Na novinarski konferenci je sodelaoval tudi Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike, ki se je zahvalila vsem državljanom in državljankam, da upoštevajo navodila vlade. Zato trenutno kaže, da ne bomo šli po poti Italije, kar pomeni, da se okužba širi počasi in je stanje zaenkrat še stabilno. "Manj kot bo naenkrat bolnih ljudi, bolje bo deloval zdravstveni sistem," je poudarila. Se pa število hospitaliziranih bolnikov povečuje, čeprav jih vsak dan nekaj odpustijo, tudi tistih na intenzivni negi. Zato so za vsak slučaj odprli dodaten oddelek.