Slovenija

A. Novak, Štrajn in Zgaga zahtevajo kazenski pregon zaradi tvita

B.K.
25. 3. 2020, 15.06
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 15.09
Deli članek:

Literat Boris A. Novak, novinar Blaž Zgaga in univerzitetni profesor Darko Štrajn so proti neznanim storilcem vložili zahtevo za kazenski pregon.

Bobo
Sodna palača v Ljubljani.

Zahtevo je trojica na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložila, ker so neznani avtorji 14. marca na uradnem Twitter računu Kriznega štaba, ki je ob nastopu nove vlade začel s koordinacijo prizadevanj za zajezitev epidemije novega koronavirusa, objavili “sporočilo z očitnim namenom osebne in poklicne diskriminacije štirih intelektualcev ter javnega spodbujanja k sovraštvu, nestrpnosti in nasilju,” pišejo v izjavi za javnost. Po njihovem mnenju bi avtorji, na tem računu morali objavljati zgolj navodila “za boj zoper epidemijo koronavirusa, kar naj bi bila naloga tega organa”.

Krizni štab je bil sicer včeraj razpuščen. A to po mnenju predlagateljev “ne spremeni narave tega delikta in naše zahteve za kazenski pregon.”

Objavljeni tvit je vse tri predlagatelje in še filozofa Slavoja Žižka označil za “paciente”, ki so pobegnili iz “psihiatrije” in “imajo virus covid-marks/lenin”. Po mnenju predlagateljev pregona gre za “politikantsko in zastrahovalno sporočilo”, s katerim so bili štirje omenjeni “javno razglašeni za kužne.”

Tvit je bil sicer iz računa Kriznega štaba deljen, napisal pa ga je nek drug uporabnik na lastnem računu.