poziv sindikata

Delavci v trgovini zahtevajo dodatek za nevarnost

B.K./STA
25. 3. 2020, 11.48
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 11.53
Deli članek:

Sindikat delavcev trgovine je podpisnikom kolektivne pogodbe dejavnosti poslal pobudo za določitev dodatka za delo v nevarnih pogojih v višini vsaj 500 evrov za polni delovni čas, saj so vsakodnevno izpostavljeni možnosti okužbe s koronavirusom. Delavce je pozval, naj razmislijo, ali so še pripravljeni delati v okolju, ki jim ga nudijo delodajalci.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"V času, ko je Slovenija v primežu interventnih ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa in terja veliko mero solidarnosti in žrtvovanja, veliko mero tveganja nosijo tudi trgovke in trgovci v maloprodaji, v vsakodnevnem neposrednem stiku s strankami," so zapisali v pobudi za sestanek in začetek pogajanj o kolektivni pogodbi, ki so jo iz sindikata danes poslali medijem.

Dodali so, da delodajalci z obstoječim kadrom zaradi povečane bolniške odsotnosti, zaradi strahu zaposlenih pred okužbo (doma imajo stare starše, bolne otroke), zaradi odsotnosti staršev, ker ni pouka v šolah in so vrtci zaprti, ne zmorejo zagotoviti nemotenega delovnega procesa. "Delavci so zato izredno obremenjeni in delajo pod psihičnim pritiskom, saj se bojijo za svoja delovna mesta in svoje zdravje," so opozorili v sindikatu.

Ugotavljajo tudi, da je kršitev določil kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine vse več. "Starejše delavke so prisiljene delati 11 ur in več, prav tako delavke in delavci nimajo zagotovljenega prevoza na delo (javni prevoz je ukinjen), le-tega pa jim delodajalci plačujejo le v višini 70 odstotkov javnega prevoza," so navedli.

Predlagajo, da se za delavce, ki vztrajajo na delovnih mestih, določi krizni dodatek v višini najmanj 500 evrov za polni delovni čas oz. da se sledi priporočilu vlade, naj dodatek znaša tudi do 200 odstotkov plače. Zahtevajo tudi, da ob ukinjenem javnem prevozu delavcem izplača prihod na delo v višini 0,37 evra na kilometer.

"Sindikat delavcev trgovine Slovenije zaposlene v trgovinski dejavnosti poziva, da resnično razmislijo, ali so še pripravljeni delati v okolju, ki jim ga trenutno nudijo delodajalci," so sporočili.

Pričakujejo tudi odgovor ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kako namerava zagotoviti oskrbo prebivalstva, če bodo zaposleni ostali doma.

"Prvenstveno se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, ki predstavlja družbeno odgovornega socialnega partnerja, zavzemamo za varovanje zdravja zaposlenih v trgovinski dejavnosti in sodržavljanov. Prav tako s tem zagotavljamo nemoteno oskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za vse nas," so še zapisali.