Največji skok števila okuženih

Nova smrtna žrtev covida-19, okuženih že 526 oseb

A.S.
25. 3. 2020, 11.44
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 17.56
Deli članek:

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je potrdil, da so danes zabeležili še eno smrt zaradi novega koronavirusa, tokrat v domu za starejše Šmarje pri Jelšah. Potrjenih je novih 50 primerov okužbe s koronavirusom, skupaj je okuženih 526 oseb.

Zarja Jana
Potrjenih je novih 50 primerov okužbe z novim koronavirusom

Minister Gantar je govoril novih primerih, ki se nanašajo na potrjene okužbe za celotni minuli dan. Z današnjim dnem se je spremenila metodologija zajema podatkov, pri čemer je po novem presečna ura polnoč in ne več 10. ura.

V zadnjem dnevu smo zabeležili doslej največji skok števila okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji. Novih okužb je 50, pred tem pa je bil največji porast 13. marca, in sicer za 45. Gantar je danes sicer dejal, da je do zdaj potrjenih 528 okužb, a medtem na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da je bilo do 24. marca do 24. ure opravljenih 16.113 testiranj, od tega je bilo 528 pozitivnih testov. Gre pa za 526 oseb, saj so test pri nekaterih ponavljali, poroča STA. Med zdravstvenimi delavci je sicer 73 okuženih, je potrdil zdravstveni minister. Okužbe so potrdili tudi v domu starejših v Preddvoru in domu Bokalce Vič v Ljubljani.

Vseh pet posameznikov, ki so umrli, je imelo tudi ostale pridružene bolezni. Peto smrt so tudi tokrat zabeležili v domu za starejše Šmarje pri Jelšah.

Za bolnike s covid-19 je sicer pripravljenih 539 bolniških postelj, po potrebi se lahko to število na račun dodatnega zmanjševanja ostalega programa poveča do tisoč, je izpostavil Gantar. Na razpolago je v tem trenutku 56 postelj na intenzivni negi.

Trenutno je v bolnišnicah zasedenih 72 postelj, od tega je 15 bolnikov zdravijo na intenzivni negi (V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes v intenzivni enoti 10 bolnikov, v UKC Maribor štirje, v celjski bolnišnici pa en). V naslednjih dneh pa pristojni pričakujejo še višje število hospitaliziranih pacientov. "Število obolelih bo še naraščalo, od nas je odvisno ali bo to naraščanje zmerno ali eksponentno. Ključno je, da se držimo navodil," je sporočil in izpostavil, da o vrhu epidemije danes še ne moremo govoriti ali pa ga napovedati. "Če bo število začelo hitreje naraščati, bo potrebno zaostriti število stikov", je še dodal Gantar.

Za naslednji mesec zdravstveni sistem razpolaga tudi z zadostnimi količinami zdravil, v teku pa so tudi postopki nabave za dodatna zdravila, je zagotovil Gantar. Opomnil pa je, da poti nabav niso neomejene.

Določitev koordinatorjev za posamezna podoročja v bolnišnicah

Da bi zdravstveni sistem v največji meri prilagodili naraščajočemu številu bolnikov s covidom-19, so si po Gantarjevih besedah v zadnjih dneh prizadevali za vzpostavitev drugačne organizacije. Kot je napovedal minister, bodo določili koordinatorje oz. strokovnjake za posamezna področja v posameznih bolnišnicah, ki bodo imeli celosten pregled nad dogajanjem in kapacitetami v državi. Na določenem področju, na primer na intenzivni negi, pa bodo delovali kot ena bolnišnica. 

Na primarnem nivoju je trenutno vzpostavljenih 22 vstopnih točk za odvzem brisa. S prerazporeditvijo zdravstvenega osebja na primarnem nivoju želijo zagotovili tudi boljšo oskrbo v domovih za starejše, saj gre po Gantarjevih besedah za ene od kritičnih točk, kjer so posledice okužbe lahko najhujše.

Okužbe potrdili že v več domovih za starejše

Žarišči sta v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Okužbe pa so potrdili tudi v domu starejših v Preddvoru, enota v Naklem, in v enoti Bokalce v Domu starejših občanov Vič-Rudnik v Ljubljani, je danes sporočil minister za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Na vprašanje, koliko bolnikov je v Sloveniji že ozdravelo, je Gantar pojasnil, da definicije za ozdravitev ni. Če pa kot ozdravljene smatramo odpuščene iz bolnišnice, je bilo takih deset. Z Golnika se v dom starejših v Metliki vračajo tudi trije oskrbovanci, ki nimajo več znakov okužbe, je dodal Cigler Kralj. "Nimajo več znakov okužbe, bodo pa preventivno v sobah za izolacijo," je povedal.

Cigler Kralj je ocenil, da so vsi domovi in ostali zavodi dobro načrtovali svoje delo za primer večjega števila okužb ter se organizacijsko in tehnično dobro pripravili na te razmere. "Dogovorjen ukrep, da se brise stanovalcem jemlje v domovih za starejše, teče, morda povsod še ne čisto gladko, a se stvari na lokalnem nivoju odpravljajo," je opisal razmere na terenu.