Minimalno število kršitev

Vlada obvladuje razmere, dodatnih ukrepov za omejevanje gibanja ne bo

B.K.
25. 3. 2020, 11.24
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 12.08
Deli članek:

Na dopoldanski tiskovni konferenci vlade so ministri in uradni govorec dejali, da ni več potrebe po obstoju kriznega štaba in zagotovili, da ima vlada razmere pod nadzorom.

Bobo
Fotografija je simbolična

Vlada Republike Slovenije je v celoti prevzela odgovornost do te krize, je dejal uradni govorec Vlade za obvladovanje in zajezitev krize Jelko Kacin. Vsa ministrstva obvladujejo razmere. Zato ni več potrebe za delovanje kriznega štaba, je še dodal Kacin.

Notranji minster Aleš Hojs je ob tem dodal, da vlada dnevno spremlja, kako se upošteva odlok o prepovedi zbiranja. Zadnji podatki so vzpodbudni. Policija je doslej opravila več kot 5.000 nadzorov javnih krajev, prejela pa je le nekaj več kot 30 prijav in ugotovila, da je odlok kršilo manj kot dva odstotka preverjenih. Zato v prihodnjih dneh tudi ne bodo uvedeni ostrejši ukrepi za preprečevanje gibanja, kot so denimo karantene občin, kar je bilo omenjeno v preteklosti. "Te potrebe ni, spoštovani državljani, zaradi vas. Ker ste stvar vzeli resno, ker odlok upoštevate in znatno primorete k temu, da se zadeve ne poslabšujejo," je dejal Hojs.

Ob tem je minister državljane in državljanke pozval še, da naj ob morebitnih rekreativnih izhodih upoštevajo odlok in se ne zadržujejo v skupinah, naj držijo razdaljo, predvsem pa naj sončne dneve prepustijo starejšim osebam, saj "so te rekreacije veliko bolj potrebni starejši, ki jim zrak nekaj pomeni, kot mladi, ki ste že v dobri psihofizični kondiciji."

Vlada je sicer včeraj uvedla nov ukrep, ki vzpostavlja mejne kontrolne točke na meji z Avstrijo. Gre za identičen ukrep kot na meji z Italijo, je dejal Hojs. Ne gre za to, da Avstriji ne bi zaupali, pač pa za to, da se je v preteklih dneh v Sloveniji nabralo večje število državljanov Republike Srbije, ki so se iz dela v Nemčiji in Avstriji vračali domov. Gre za pretežno gradbene delavce in njihove družine, ki so se želele vrniti domov. Ker je Srbija zaprla meje, je bilo tem ljudem to onemogočeno in so ostali ujeti v Sloveniji. Nameščeni so v šolsko telovadnico v Ježici, po diplomatski akciji med premieroma Slovenije in Hrvaške Janezom Janšo in Andrejem Plenkovičem, ter predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pa je ta zadeva zdaj sanirana. Srbske družine in delavci se bodo vrnili domov v roku dveh dni. Hojs se je ob tem za izvedbo humanitarne akcije zahvalil parohu Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji, županu Ljubljane ter vsem državljanom, ki so priskočili na pomoč.

O aktivaciji vojske

Hojs se je še dotaknil morebitne aktivacije 37. člena zakona o obrambi. Dejal je, da je v tem trenutku predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski umaknjen, pred tem pogovori s poslanskimi skupinami. Ob tem je izpostavil, da bi vojska pomagala policistom na južni meji, kjer se je po njegovih podatkih v prvih treh mesecih letošnjega leta v primerjavi z lanskim obdobjem povečala število nezakonitih prehodov meje.