BO DOVOLJ?

Vladni ukrepi znani, samostojni podjetniki pred dilemo

Ž.K.
25. 3. 2020, 19.20
Deli članek:

Vlada je prepričana, da je z ukrepi, ki jih je predstavila, znatno olajšala pritisk koronakrize na samostojne podjetnike, a nekaj neznank še vedno ostaja.

Profimedia
Espeji, ki so svojo dejavnost zaprli, lahko odločbe o odobritvi nadomestila za brezposelnost pričakujejo v roku 10 dni od popolne vloge (fotografija je simbolična).

Med tistimi, ki so se ob predstavitvi prvih ukrepov počutili najbolj zapostavljene, je bilo 110.000 Slovencev, ki imajo status samozaposlenih. V drugem paketu je vlada končno predstavila rešitev tudi za njih. Tisti, ki bodo podali izjavo, da je njihov posel prizadet zaradi epidemije koronavirusa, bodo dobili nekakšen temeljni dohodek v višini med 460 in 490 evri (odvisno od višine splošne davčne olajšave), država pa bo na svoja pleča prevzela tudi plačevanje prispevkov. Hkrati bo vlada poskrbela za odlog plačila akontacije dohodnine, ki se odloži do odmere dohodnine za leto 2020. Mnogi so te ukrepe pozdravili z navdušenjem, drugi opozarjajo na dileme, ki so ob tem nastale. 

Zaprli prehitro? 

Finančni minister Andrej Šircelj je ob tem izjavil, da mu je žal, da so se nekateri že odločili za zaprtje espejev in niso verjeli vladi, da bo poskrbela za njih. Takih, ki so se od konca februarja, ko se je kriza začela, odločili za zaprtje, je po podatkih spletne strani Ajpes okoli 1700. V zadnjih dneh so na Ajpesu beležili velik porast, saj so številni v negotovosti pohiteli z zaprtjem, da si ne bi z začetkom novega meseca naprtili še dodatnih obveznosti, ki jih ne bi zmogli poravnati. Nekaterim izmed njih je že žal in pojavljajo se vprašanja, ali lahko svojo odločitev prekličejo. Jelko Kacin je pojasnil, da se bodo s tem vprašanjem pristojni ukvarjali v naslednjih dneh.

S. p. zaprt, kaj zdaj?

Za tiste, ki so s. p. že zaprli, je bistveno vprašanje, ali so upravičeni do nadomestila za čas brezposelnosti. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za delo, ocenjujejo, da je razglašeno pandemijo mogoče uvrstiti med druge primerljive razloge za prenehanje opravljanja dejavnosti. Denarno nadomestilo se samostojnemu podjetniku, ki je prenehal opravljati dejavnost zaradi pandemije, lahko prizna, vendar le ob pogoju, da ima vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih plačane prispevke za obvezno socialno varnost. Ob tem je treba poudariti, da višina nadomestila znaša 80 odstotkov povprečne plače, ki se pri samostojnih podjetnikih računa na podlagi osnove za plačilo prispevkov. Osnova je v preteklih mesecih znašala nekaj čez 1000 evrov bruto, kar pomeni, da bi nadomestilo znašalo okoli 550 evrov, torej več kot pa državni paket pomoči. Glede na to, kako preprosto je s. p. odpreti in zapreti, ne bi čudilo, če bi se mnogi, predvsem tisti, katerih poslovanje je preprosto in nimajo zaposlenih, odločili za to možnost. Osemdeset odstotkov povprečne plače se prejema tri mesece, nato se nadomestilo zniža na 60 odstotkov povprečne plače.

Kaj pa starši?

V zanimivem položaju bi se v teoriji lahko znašli tudi espeji, ki imajo zaposlene in jih bodo poslali na čakanje. Delavec na čakanju bo namreč dobival 80 odstotkov svoje povprečne plače, medtem ko bo njegov delodajalec prejemal 70 odstotkov minimalne plače. A kot so povedali predstavniki vlade in strokovnjaki, ki so pripravljali rešitve, bodo končne rešitve znane šele v petek in določene podrobnosti morajo še uskladiti. Tako še ni jasno, ali bodo odpisa prispevkov in temeljnega dohodka deležni tudi samostojni podjetniki, ki imajo polovični delovni čas zaradi starševstva. Če do konca tedna ne bo prišlo do večjih sprememb, pa ukrepi ne bodo veljali za popoldanske espeje.

V OZS zadovoljni

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so zadovoljni z ukrepi za pomoč malemu gospodarstvu, ki jih je včeraj predstavila vlada. »Veseli nas, da so vendarle upoštevali tudi naše predloge za samostojne podjetnike in samozaposlene,« so zapisali v odzivu. »Od kondicije gospodarstva je odvisno, kako hitro si bomo opomogli po koncu epidemije. Tudi vlada je s predstavljenimi ukrepi pokazala, da se zaveda tega dejstva, in v ukrepih upoštevala tudi predloge naše zbornice,« je ukrepe vlade komentiral predsednik OZS Branko Meh.